Whisky grunden för Skottlands ekonomi 

Skottland har mycket att erbjuda sina besökare. Det är ett vackert land med fantastiska gröna kullar och stora vattendrag. Varje år är det många turister som kommer hit för att vandra på en av de många leder som finns här, njuta av naturen och god mat. Samt naturligtvis för att ta sig ett glas whisky.

Close-up of whisky glass
Close-up of whisky glass

Denna fantastiska dryck har länge varit grunden för den skotska kulturen, men även för dess ekonomi. Skotsk whisky är känd över hela världen och exporten bara fortsätter att öka. Detta har lett till många arbetstillfällen och en stadig ekonomi. Men inte bara på grund av export. Allt fler kommer till Skottland för att besöka något av alla de destillerier som finns här.

Flera olika sorters whisky

En del tror att skotsk whisky bara är en sort, men när man kommer hit och börjar smaka på de olika sorterna så blir det genast annorlunda. Till att börja med beror smaken på valet av spannmål. I Skottland så producerar man huvudsakligen tre olika sorters whisky. Dels den som är gjord på vete eller majs, så kallad grainwhiskey. Sedan finns det en huvudgrupp som görs på korn, den kallas för maltwhiskey. Till sist så kan man få blended whiskey som blandar de två andra grupperna i olika proportioner. Du kan klicka här för att prova en rolig whiskyresa till Skottland.

När man använder olika ingredienser så är det självklart att slutresultatet blir olika. I tillägg så har varje region sitt eget sätt att destillera och lagra drycken. Allt detta är mycket intressant för någon som tycker om whisky. Att få prova olika sorter och verkligen lära sig känna igen skillnaderna. Ett annat år kanske det är dags för en resa till ett annat land som är känt för sin whisky, så att man kan jämföra de olika sorterna och se skillnaden. Här hittar man info om en whiskyresa till Irland som bjuder på såväl kultur som andra roliga stunder.

Vikten av whisky

Ordet whisky betyder lite löst livets vatten, och helt klart så kan man säga att whiskyproduktion varit mycket viktig för Skottland som självständig region. Många anser att detta var en av anledningarna till att vissa grupper ville bryta sig loss helt och hållet från Storbritannien. Oavsett vad man tycker om det så är i alla fall whiskyn en integrerad del av skotsk kultur och ekonomi. I denna artikel i Svenska Dagbladet kan man läsa om att whiskey är viktigt för Skottlands ekonomi.

Det är inte bara ett stort urval av whisky typer, hur man dricker den varierar också ganska rejält. En del föredrar att dricka whisky utan några tillsatser. Inget vatten och ingen is. Det sägs vara amerikanskt att dricka whisky med is, riktiga kännare tar den vid rumstemperatur. Poängen med alla dessa olika sätt att behandla den gyllene drycken är att få fram smaken. Med lite vatten kan olika delar av whiskyn poängteras, andra kommer bättre fram när whiskyn inte är så kall.

En del maltwhisky är riktigt aromatisk och är ofta den som dricks utan tillsatser. För de som tycker om is i glaset så brukar blended whiskey ofta vara det bästa. Så innan man köper en flaska whisky ska man tänka efter hur den ska drickas. Eller tvärtom, whiskysorten bestämmer om det ska vara is, vatten eller ingenting. Helt klart så finns det många som inte bryr sig så mycket om dessa detaljer. Men efter en whisky resa till Skottland så blir ingenting sig likt igen. Plötsligt så öppnar sig smaklökarna och man känner skillnad på de olika dryckerna. Det är roligt att pröva på lite olika sorter, kanske från skilda delar av landet. Vatten, spannmål, framställningen, lagringen-  det finns så många faktorer som spelar en roll i det slutliga resultatet.

Skottlands ekonomi på framgång

De senaste åren har export av whisky ökat mer än den gjort på flera årtionden. Många internationella marknader har öppnat upp sig, och det är stor efterfrågan på kvalitetsvaror. Detta är något som Skottland verkligen kan uppfylla, deras whisky har varit känd för sin goda smak och kvalitet i många år. Generationer av tillverkare har förfinat sina metoder utan att släppa på de så viktiga traditionerna. Ett glas whisky blir aldrig mer det samma efter en resa till Skottland.