Det moderna sättet att nätverka 

I forna tider så pratade folk i byn direkt med varandra om det var något viktigt. För de som bodde långt borta så skrev man brev. Med tiden så blev tidningarna den plats som olika företag använde för att annonsera om lediga platser. Men idag så är det en given sak att göra allt på internet. Inte bara platsannonser och jobbsökande, men i princip så är det här som folk träffas. Det finns fortfarande tidningar och andra sätt att få tag på ett jobb, men det är genom sociala nätverk och andra kanaler online som man har allra störst chans.

776-5-natverk-linkedin-jobbannonserTill och med tidningar som traditionellt har haft en del med platsannonser, eller helt och hållet varit avsett för detta, har idag en digital utlaga. Även statliga administrationer lägger ut allt online. Internet har lett till ett helt nytt sätt att göra affärer, handla kläder och söka jobb. Det är här som allt händer och sker, och om man vill lyckas inom sin bransch så gäller det att ha ett fast grepp om hur cybervärlden fungerar och hur man kan utnyttja den till fullo.

Hur de sociala nätverken kan vara till nytta

Det finns ett antal sociala medier som alla har sitt eget sätt att koppla samman folk. En del lägger stor fokus på bilder och videor, medan andra är korta och rappa små skrifter. Man kan följa olika konton eller profiler, både personer och organisationer. Vissa nätverk är mest till för privata konversationer och umgänge, men de allra flesta är en blandning av det mesta. Det finns dock en del som mest är till för att visa upp vem man är och även för att koppla samman lediga ställningar med tillgänglig personal.

Mycket har förändrats sedan tidernas begynnelse och den tid det tog att kommunicera. Idag ligger det mesta på nätet och det är alltså här som man kan hitta information om olika verksamheter. Du hittar företagsinfo om Mangold Fondkommission på Allabolag.se. Det är alltid bra att veta vem man har att göra med. Detta gäller vare sig man söker jobb eller har ett samarbete i tankarna. Många företag är idag öppna om sin verksamhet, bland annat för att det ger ett ärligt och seriöst intryck. Man har ingenting att gömma, allt är som det ska och verksamheten är stolt över sitt arbete. Eftersom konkurrensen idag är mycket stor, och ekonomin inte är lika bra som tidigare, så gäller det att utnyttja alla sina resurser på ett vist sätt.

Förutom att vara öppen om sin verksamhet så är det också viktigt att vara synlig på de sociala nätverken. Här har man möjlighet att kommunicera och nå ut till massorna. Men också ha lite personligare diskussioner med de som redan är kunder eller andra som man potentiellt kan nå ut till. Marknadsföring har aldrig varit så omfattande och detaljerade som den är idag. Att klara sig utan en hemsida och ett visst antal sociala profiler är inte ens ett alternativ. Istället lägger man ner ganska mycket tid och pengar på att skapa sig ett namn online. Med uppdaterade hemsidor och en profil på de viktigaste sociala medierna så har man lagt grunden till framgång. Mangold Fondkommission finns på LinkedIn som är ett av världens mest populära nätverk.

Internationella kontakter på kort tid

En fördel med de sociala nätverken är att de inte har några gränser. Man kan nå ut till företag i andra länder, eller kunder, och kopplas samman på nolltid. Utländska personer söker jobb på svenska företag genom att söka på de sociala medierna, speciellt de som har en viss kompetens eller som kanske utbildat sig i Sverige. Ibland kan det vara få personer som har den utbildning eller erfarenhet som krävs för ett visst jobb. Det är inte ovanligt med head-hunting, där man aktivt letar efter rätt person till en post. För alla vet hur viktigt det är att inte nöja sig med det näst bästa när det kommer till att driva en verksamhet.

För att gå vidare i sin karriär kan det också vara nödvändigt att flytta på sig. En del är mycket målmedvetna och vill bygga sig en framtid inom en viss bransch. Eller så är det helt enkelt ett sätt att kunna prova på att bo i olika länder medan man samtidigt försörjer sig och lägger viktig erfarenhet till sitt cv. Oavsett anledningen så vill man ha kontakt med de rätta företagen och helst ska det inte heller vara allt för svårt att finna dem.

Svenska Dagbladet skriver här att Linkedin är det moderna sättet att nätverka och söka jobb. Här samlas flera jobbannonser och företag, det är ett internationellt nätverk som finns i de flesta länder. Hundratals miljoner av användare samlas här, det är tänkt just som en mötesplats för jobbsökare och företag. Det kan också användas till att hitta nya utmaningar och affärsmöjligheter. Med andra ord är det koncentrerat runt arbetsmarknaden på flera olika sätt. Ett forum där allt är möjligt och där man verkligen kan knyta användbara kontakter.

Det finns också möjlighet att komma i kontakt med klasskamrater och tidigare arbetskollegor. Det går nämligen att registrera sina utbildningar och tidigare tjänster på den nuvarande profilen. Sedan hjälper LinkedIn till med att komma i kontakt med andra som man varit tillsammans med. Systemet bygger på kontakter och även en koppling till deras kontakter. Detta skapar ett nätverk av första-, andra- och även tredjehands kontakter.

Ett enormt nätverk med stora möjligheter

Därmed så bildas ett grenat nätverk av kontakter på en professionell nivå. Det handlar ju hela tiden om anställningar, arbetserfarenhet och jobb. Allt detta tillsammans gör att LinkedIn verkligen är en ovärderlig hjälp för den som söker jobb. När man sedan kompletterar det med andra sociala medier, samt mer traditionella kanaler, så borde det inte ta så lång tid att hitta en bra anställning.

Ofta så handlar det ju inte bara om att tjäna pengar så att familjen kan överleva. Helst så ska jobbet vara någorlunda intressant, med utmaningar som får en att använda alla sina resurser. I alla fall om man använt flera år av sitt liv till att studera och förkovra sig. Detta borde kunna återspeglas i den anställning man får, ett sätt att fortsätta den bana man börjat med skolgången. Vissa utbildningar är mycket långa och specialiserade, och därför vill man inte kasta bort dem genom att välja det näst bästa.

Detta tar jobbsökandet till en helt annan nivå. Dels så minskar antal möjligheter, till trots för längre utbildningar. Det handlar ju mycket om att hitta det perfekta jobbet. Samtidigt så öppnar det fler dörrar eftersom man genom de sociala nätverken vidgar sitt sökande. Många är öppna för diskussioner och kompromisser, både på företagets sida samt den jobbsökande. Man har insett hur viktigt det är att hitta den rätta pusselbiten, att inte nöja sig med någon som inte kommer att ge 100% eller ha de nödvändiga resurserna för att verkligen ge företaget något.

LinkedIn har visat sig vara en perfekt plats för att träffa de rätta personerna. Med sitt mycket stora nätverk av företag och jobbsökare så lyckas man ofta kombinera de olika parterna. Det kan ta tid ibland, allt beroende på vilken bransch eller utbildning man har. Men när man sedan har sitt drömjobb så är det väl värt den tid det tog.