Många nya arbetstillfällen norrut 

Under lång tid så har arbetsfördelning varit ojämn i landet. Det har vanligtvis funnits många fler valmöjligheter i de södra delarna. Genom olika tilltag från regeringens sida så har man uppmuntrat folk att stanna kvar eller flytta norrut, och många av dessa har fungerar riktigt bra. Idag verkar dock trenden ha vänt och allt fler företag lägger sin verksamhet norröver i landet. I tillägg så har många valt att starta upp sina egna verksamheter och därmed ta saken i egna händer.

Profile shot of businesswomen moving down stairs against sky
Profile shot of businesswomen moving down stairs against sky

Många gånger så är det bristen på arbete som gör att folk flyttar runt till andra städer. Det är ganska vanligt att dras till de större städerna, men allt beror ju på var man får jobb. För en stor del av dessa personer är det inte alls så lätt att dra upp sina rötter och flytta söderut. Om det fanns jobb skulle de mycket hellre stanna kvar. Sedan finns det andra som drömmer om att pröva på hur det är att bo norrut, kanske på grund av en ny relation.

Drömmen om att bo i Norrland

Vare sig man vill flytta dit för första gången eller har vuxit upp i de norra delarna av landet så borde vara möjligt för alla att bo där de vill. genom att skapa jobbtillfällen eller uppmuntra egna initiativ så kan detta bli lättare att åstadkomma. Ibland måste man vara lite uppfinningsrik och tänk ut nya sätt att tjäna pengar. Tack vare internet och andra moderna tekniker så har världen krympt. det är inte längre nödvändigt att vara fysiskt närvarande för att tjäna pengar. Man kan lätt sitta ute i skogen och driva en verksamhet som vänder sig till personer på helt andra ställen.
Det är idag möjligt att starta eget bemanningsföretag. Detta är det allra senaste inom anställning. Själva formen har funnits i många år, men på sista tiden har det blivit allt mer populärt att hyra in personal genom dessa företag. De kan koppla samman jobbsökare med lediga ställningar, och ett antal personer har försörjt sig under längre tid genom de jobb de får på detta sätt. Jobzone är ett bemanningsföretag med bred erfarenhet inom området.

Leta efter jobb i Norrland

Om man vill jobba inom en särskild bransch eller på ett företag i en viss del av landet så gäller det att aktivt leta efter jobb just där. Det finns flera kanaler som alla fungerar på olika sätt. Ibland har även tidningarna speciella kampanjer för att hjälpa folk att hitta fram till varandra. Det är ju inte bara arbetssökare som vill hitta det rätta jobbet, företagen vill också ha rätt person till de poster som utlysts. Det finns många nya arbetstillfällen i Umeå. På umea.se hittar man mer information om just detta.

Så lokala tidningar, både online och mer traditionella, kan vara till hjälp. Arbetsförmedlingens listor är ett annat sätt att söka på ett visst område. Man ska aldrig undervärdera vikten av sociala nätverk eller andra kontakter, många har hittat jobb just på detta sätt. Att rent allmänt vara vaken och se efter nya möjligheter kan få en att nå fram till målet.

Skapa sina egna jobb

Ett annat sätt som jobben i Norrland har ökat är genom egna projekt. Allt fler tar steget fullt ut och startar upp en egen verksamhet. Om engagemang för att få unga att starta eget kan man läsa i denna artikel från Västerbottens-Kuriren. Det gagnar hela samhället när jobben sprids runt om i landet. En del har kunnat rädda sin lilla bygd genom att ta saken i egna händer. För när folk stannar kvar och har en inkomst så påverkar ju det också skolorna, posten, butikerna och alla andra som är beroende av varandra.

Helt klart är det inte alldeles enkelt att starta eget, men med lite kunskap och en vilja att jobba hårt så kan det bli en framgång. Man ska alltid skaffa sig tillräckligt med information före varje projekt, och det samma gäller här. Tanken är ju att kunna bo och jobba där man önskar. Den här artikeln i Dagens Industri ger en bra bild av vad det innebär att starta eget företag. Många som börjat lite smått med en egen verksamhet har lyckats få den att växa till sig och verkligen bli något. Kännedom om branschen är en klar fördel så att man vet var det lönar sig att satsa lite extra.

Fler jobb i norra delarna av landet

Den senaste tiden har sett flera satsningar på arbetstillfällen norrut. Det har blivit lättare att kunna jobba där man vill bo, kanske där ens familj finns och man har alla sina vänner. Migrationen till de stora städerna kommer säkert att fortsätta, det är inte bara jobb som lockar där. Men detta är något alldeles naturligt, och inte negativt i sig självt. Det viktigaste är att man gör det av egen vilja och inte tvingas flytta på grund av brist på jobb.

Egentligen borde det finns möjlighet för alla att jobba med det de önskar. Att kunna jobba med något man trivs med och inte bara för att få ihop pengar till hyran. Men framför allt att kunna bo och jobba på den ort man själv väljer, eller i alla fall inom ett visst område. Det kan hända att man måste pendla, det går inte alltid att hitta jobb precis runt knuten. Även i de större städerna så pendlar folk varje dag, och ibland kan det ta lite tid att komma fram till jobbet. Men de som har hittat drömjobbet, och bor på rätt ställe, så är det väl värt ansträngningen.

Det finns många fördelar med att bo i norra Sverige, och dessa ökar för varje år som går. Turismen har vuxit och likaså nöjesutbudet. Naturen är storslagen och trots ett lite kallare klimat så finns det mycket att göra året runt. Något annat som gjort Norrland mer populärt är att transport och koppling till resten av världen har blivit mer effektivt. Med tillräckliga jobbmöjligheter finns det ingen anledning för många att flytta någon annanstans. Det är bra mycket bättre att stanna kvar där man trivs.