Framtidens arbetsplats är digital 

Idag finns det utrustning och maskiner som täcker så gott som varje aspekt av liv och arbete. Mobila enheter och datorer har gjort det möjligt att jobba med nya metoder. På många sätt och vis har det helt och hållet förändrat sättet att driva en verksamhet på. För en del har det varit svårt att lägga om sina rutiner medan andra välkomnat förändringarna med öppna armar. Fakta kvarstår att ingenting är sig likt och att det i alla fall är väl värt att se lite närmare på de skiftningar som uppstått.

814-5-framtidens-arbetsplats-digitalMånga förutser att framtidens arbetsplats kommer att vara digital. Detta är inte bare en profetia som hämtats ur luften. Idag är det redan många som inte fysiskt är närvarande på sitt arbete. Istället jobbar man hemifrån, under resor eller på helt andra orter. Även möten och konferenser hålls allt mer över telefon eller video, det ger större möjligheter att träffas oftare.

Metoder som sparar pengar

Personlig kontakt är viktig, det är en av grundstenarna i handel och affärer. Det finns kurser som lär ut hur man pratar med andra och vad som är skillnaden mellan en bra försäljare och en som ligger helt på toppen. Men det är inte nödvändigt att man befinner sig i samma rum för att ha personlig kontakt. Det går alldeles utmärkt att utnyttja moderna hjälpmedel för att nå ut till sina kunder och medarbetare. Du kan klicka här för att köpa videokonferensutrustning.

Vad som däremot är viktigt är att ha de rätta verktygen. Om man sitter och pratar med en viktig kund i Japan så måste systemet fungera. De kommer troligtvis inte uppskatta om linjen bryts och kvaliteten på ljudet är dåligt. Därför är en bra utrustning basen för en digital arbetsplats. Även för en själv eller de som är anställda så är det svårt att jobba om enheterna inte fungerar som de ska. För de som ofta har videokonferenser eller möten är det därför bäst att investera i något som ger den kvalitet på samtalet som behövs. Det går att läsa mer på https://itonordic.se.

Den digitala utvecklingen går framåt

Det är mycket intressant att se hur dagens arbetsplats redan är så pass annorlunda. Mycket sker genom att trycka på en knapp och många är inte längre bundna vid ett skrivbord. Helt klart så är det fortfarande ett stort antal verksamheter som fortfarande har traditionella kontorslandskap. Men där använder man datorer som ju är basen för ett helt annat sätt att jobba på. Fredrik Petersen på ITO Nordic höll här ett seminarie om ”Varumärket & Det digitala mötesrummet”.

Att gå digitalt är ett sätt att spara pengar, i alla fall i det långa loppet. Bland annat har många företag nästan totalt slutat med affärsresor. Det finns många gånger ingen anledning att lägga ner tusentals kronor på en resa när mötet kan hållas via video. Resor finns kvar, ibland måste man bara göra saker personligen. Men det är inte alls som tidigare när alla möten och konferenser hölls på olika ställen. En del var tvungna att resa stora delar av varje månad vilket kan vara tröttsamt även om man trivs med det.

Istället är det inte alls ovanligt att på en och samma dag sitta i möte med avdelningskontoret i Paris, klienterna i Guatemala och fabriken i Kina, för att bara ta ett litet exempel. På vissa kontor jobbar man flexitid, med sena kvällar eller tidiga morgnar. Detta är för att kunna passa in med tidszonerna där klienterna befinner sig, skillnaderna kan vara flera timmars förskjutning.

Med videokonferenser och liknande möten så har det nu blivit möjligt för fler företag att grena ut sig. Tidigare krävdes det stora summor pengar för att ha kontakt med kunder i andra delar av landet eller internationellt. Telefon och e-post fungerar bra för vissa former av affärer, men ibland måste man bara komma tillsammans och prata. Tack vare moderna hjälpmedel så har så gott som alla råd att möta upp med medarbetare eller kunder, och det spelar ingen roll var man befinner sig. Framtidens arbetsplats kommer att vara digital och videokonferenser normen. Om detta skriver Computer Sweden i denna artikel.

Många fördelar med digitala arbetsplatser

En annan stor fördel är ju att man kan befinns sig var som helst och ändå hålla igång med jobbet. Detta har öppnat möjligheten att ta en längre semester utan att förlora sin inkomst. En del har till och med flyttat till varmare länder, investerat i bra utrustning och fortsatt jobba från stranden. Eller så stannar man hemma med barnen utan att det påverkar jobbet allt för mycket. Ett flertal har till och med startat upp egna verksamheter under dessa förhållanden just för att det är så lätt att kommunicera med andra via internet.

I dagens arbetsklimat så månar många företag om både bra medarbetare och sina klienter. De gör allt de kan för att justera sina arbetsmetoder, bara för att kunna möta de krav som ställs. En bra anställd som vill jobba hemifrån eller som inte längre vill resa så mycket kan istället sköta det hela via videokonferens. Det kostar mindre pengar men kan leda till större förtjänster. Man kan ha fler bollar i luften samtidigt eftersom digitala arbetsplatser är så flexibla och effektiva.

Ett nytt sätt att arbeta

Det är ingen som förnekar att arbetsklimatet har förändrats. De flesta tycker att det har skett till det bättre, andra är mer långsamma med att anpassa sig till nyheter. Med den rätta utrustningen kan videokonferenser och möten vara en enorm tillgång för ett företag. Det underlättar arbetet och frigör både tid och pengar. Alla dessa resurser kan användas för andra saker som alla tillsammans gör att en verksamhet har stor framgång.

Digitala arbetsplatser kan vara vilken plats som helst. En del väljer att ha det som ett komplement till det vanliga kontoret. Andra satsar på att göra allt från sin mobil eller dator, utan en fast plats som de hyr. Det är alltså uppenbart att den elektroniska revolutionen har haft långsiktiga verkningar, och att det inte är över på långt när.