Viktigt för socionomer med eget företag att synas på nätet  

1-6-socionomkonsult-eget-foretag-1

Att jobba med människor är ett givande arbete. Detta är något som socionomer möter varje dag. En del jobbar med barn och ungdomar, antingen som kurator eller inom psykiatrin. Sedan finns det mycket att göra för äldre eller handikappade. Andra väljer att använda en stor del av sin tid till frivilligt arbete. Socionomer har stora möjligheter att grena ut och specialisera sig. Det är också ett yrke som lämpar sig till att starta eget.

Efter en grundutbildning känns det skönt att komma igång och praktisera. Som socionom möter du många olika personer, med varierande bakgrund och problematik. Med din kunskap och, med tiden, erfarenhet, kan du ge stöd och råd till dessa. Många väljer att jobba för kommun och landsting, men det börjar också bli allt vanligare att jobba som konsult.

Fördelar med att jobba som socionom

En fördel med att jobba som socionomkonsult är att lönen ofta blir högre. Du får kortare eller längre uppdrag, ibland kan ett projekt löpa över ganska lång tid. men eftersom det inte handlar om fast anställning så kan du uppleva din höga lön som socionomkonsult. Helt klart så är det inte samma trygghet som att ha en tillsvidare anställning, men lönen kan ofta kompensera detta.

Det kan kännas skönt att först vara anställd en tid. Du kan lära dig hur yrket fungerar rent praktiskt, det är alltid en viss skillnad mot teorin på skolan. Även om det ingår praktik under utbildningen så är det verkliga livet lite annorlunda. Men sedan kanske det är dags att satsa på framtiden. Det finns stora möjligheter för den som är intresserad av att prova något nytt och mer information om att starta eget företag som socionom finns här.

1-6-socionomer-2

Som konsult har du större frihet att välja uppdrag. Du kanske har erfarenhet inom ett visst fält, men det här kan vara en chans att bredda sig. Om du inte trivs med en viss inriktning så är det ju bara fråga om en begränsad tid. En del socionomer tycker också att det faktum att man tjänar mer kan kompensera de gånger de får ett uppdrag som inte är lika intressant som andra. Sveriges Radio rapporterar här om att socionomer får högre lön som socionomkonsulter.

Att synas som socionomkonsult

Så har du äntligen tagit steget fullt ut och startat upp en egen verksamhet. Alternativt valt att jobba som konsult genom ett bemanningsföretag. Då är det viktigt att synas, att sprida sig som företagare. Det spelar ingen roll hur duktig du är på ditt yrke, om ingen vet att du finns till så blir det inga jobb. Detta är ju det samma oavsett vilken bransch man är verksam i. Marknadsföring av sig själv och jobbsökande kan vara en heltidssyssla.

Det allra bästa stället för att sprida information av olika slag är på nätet. Dels är det här alla samlas, så att sägas. Allt sker online idag, det är här jobb utlyses och det är också på nätet som företag letar efter medarbetare. Göteborgs-Posten rapporterar om hur trycket är hårt på jobbmässor för socionomer som är nyfikna på att starta eget. Det finns jobb där ute, men du måste ta första steget och komma igång.

Hur du syns online

Det finns ett antal olika tillvägagångssätt för att ha en stark närvaro på nätet. Sociala nätverk har blivit en vanlig plats för de som söker jobb men också för verksamheter som kan erbjuda anställningar. Även om de inte alltid annonserar ut lediga ställningar så söker de ständigt efter kvalificerad personal. En socionom med god erfarenhet eller referenser kan bli tillfrågad direkt, om de hittar fram till dig.

En uppdaterad profil på olika sociala nätverk är alltså basen för att synas på nätet. Eventuellt en hemsida eller företagssida som du kan hänvisa till. Här skriver du in alla fakta som utbildningar och arbetserfarenhet, utan att överdriva och alltid den rena sanningen. Denna sida, samt dina profiler, bör vara snygg och uppdaterad. Du vill ge ett seriöst intryck, det handlar ju om att hitta ett jobb.

1-6-socionomkonsult-internet-3

Det finns sociala medier som är direkt lämpade för att söka jobb. Forum där arbetsgivare och jobbsökande möts. Linkedin är ett exempel där många funnit varandra.  Här kan du lägga ner lite extra energi, utan att helt glömma bort de vanliga nätverken. Facebook och Twitter fortsätter att växa till sig som en plats där man kan hitta fram till varandra.

De bästa jobben som socionomer

Eftersom en socionom har flera olika arbetsuppgifter och ansvarsområden så kanske du har hittat den inriktning som passar bäst för dig. För en del är lönen det viktigaste, och då passar det ofta bra att jobba som konsult. Andra vill ha ett jobb som involverar barn och ungdomar. Du kanske vill jobba med människor som varit med om ett trauma, det är en specialitet där det finns en hel del att göra.

Många tar en anställning medan de fortsätter att leta efter drömjobbet. Det kan ta tid att läsa annonser, kontakta företag och gå på intervjuer. Därför är det bäst att ha en inkomst under tiden. Men samtidigt så letar många företag efter en lämplig kandidat till poster, vare sig de är utannonserade eller inte. De vänder sig först och främst till nätet, vilket är anledningen till att du måste vara aktiv just där. Sedan sprids ofta ordet om någon är duktig inom sitt område. Världen kan vara ganska liten när det kommer till en nisch eller inriktning, och man vet vem som gör vad.

Frågan kommer alltid upp om det är bäst att jobba för egen maskin eller vara anställd. Det är naturligtvis en fråga som bara du kan svara på. Men det är en växande trend att satsa på sig själv, att starta eget och bli konsult. Sveriges Radio informerar i detta inslag om hur socionomer lämnar kommunerna som arbetsgivare.

Starta eget som socionom

Det kan vara en utmaning att starta eget, med stort ansvar. Men i längden så kan det vara det allra bästa för karriären. Dels har du möjlighet att jobba med olika uppgifter, allt beroende på vilka projekt du väljer. När man jobbar genom ett bemanningsföretag brukar det inte vara några problem med att få jobb. Det öppnar upp en helt ny värld där du kan få in en fot på olika företag. Vilken väg du sedan väljer att fortsätta med är ju upp till dig. Men genom att ta kortare jobb, som projekt eller vikariat, så vet du bättre vad du vill specialisera dig på.

En del socionomer trivs också med att ha ett varierande jobb. Ständigt nya utmaningar och erfarenheter, olika arbetskamrater och klientel. Yrket är baserat på att jobba med människor, men i flera olika situationer. Sedan kan lönen vara en dragning, du tjänar mer på att satsa lite extra. Naturligtvis så innebär ett eget företag också ökat ansvar, men i längden så kan det vara värt ansträngningen.

För att du och eventuella arbetsgivare ska hitta fram till varandra måste du sprida ditt företag på nätet. Det är här du måste synas, och inte bara på ett ställe. Sprid information om dig själv och dina tillgångar, så kommer det troligtvis aldrig vara ett problem att kunna jobba med något du trivs med. Satsa allt och få mycket igen.