Som franchiseföretagare är det viktigt med bra skydd

1

Att starta eget är spännande, ett steg mot självständighet och frihet. Men det innebär också en hel del hårt arbete samt vissa risker. Därför har man i flera länder lagar och regleringar som skyddar även franchisetagare. Detta är en diskussion som blir allt mer aktuell även i Sverige och många anser att det är dags för en förändring.

För många så är franchising en möjlighet att bli egen företagare. Att uppfylla en dröm de gått och burit på under många år. Det öppnar ännu fler möjligheter för tillväxt och kan vara starten på det liv du egentligen vill leva. Därför är det bra att det nu diskuteras fler lagar som kan vara till skydd för franchisetagare. Det kan göra stor skillnad i vissa situationer.

Ta steget fullt ut

Innan du säger upp dig från ditt nuvarande arbete och sätter igång som franchisetagare så är det bäst att ha tillräckligt med information. När du vet vad som väntar dig så är det lättare att inte bli bringad ur fattningen. För problem uppstår alltid, det är en del av livet. Det kommer aldrig att gå så lätt som det verkar på pappret. Men när du vet på ett ungefär vilka hinder som kan uppstå så blir det lättare att tackla dem på rätt sätt. Gå en kurs i ”öppna eget företag” hos Franchisetorget.

Denna procedur är den samma oavsett vilka steg du tar här i livet. Det finns flera ordspråk runt om i världen som lyder ungefär som att när du är förvarnad så har du så gott som vunnit slaget. Det är aldrig lätt att starta eget, men de flesta anser att det verkligen är värt ansträngningen. Efter ett tag så kommer allt att flyta på och du kan slappna av lite grand. Läs gärna mer på http://www.franchisetorget.se/ .

Börja tidigt med egna initiativ

Det är viktigt att lära sina barn att ta ansvar. På detta sätt kan de klara sig bättre som vuxna, och kanske ta det stora steget lite snabbare än andra. För vägen till eget företag kan ske gradvis, med små uppgifter eller entreprenader som sedan ligger som grund för ett livslångt åtagande. I denna artikel i Helsingborgs Dagblad kan du inspireras till att starta eget även som ung.

Vissa mycket framgångsrika företag startades faktiskt upp av studenter. En del var uppgifter som de fick under studiegången. Andra är helt enkelt ett resultat av att unga människor uppmuntrats att ta initiativ och utnyttja sina tillgångar. Med lite finansiell hjälp har många goda tankar och affärsplaner. Ett alternativ är alltid franchising som kan vara en mjukstart som egen företagare.

2

Planer för franchising

Det är inte alltid som det går enligt planerna. Ibland kan det vara svårt att fullfölja det man påbörjat, av flera olika anledningar. Det är inte alltid det beror på dig när något inte fungerar, det kan vara en rad faktorer som ingen kunde ha förutsett. Tyvärr är det här som en av franchisingens nackdelar visar sig. Du är ofta bunden av ditt kontrakt, även om verksamheten inte fungerar. Detta kan vara något att syna noga innan du skriver under något, för att veta vad som gäller ifall det värsta skulle hända. Göteborgs-Posten skriver här om att det är viktigt med bättre skydd för franchiseföretagare.

Men det viktigaste är att du alltid går in i ett avtal med båda ögonen öppna. Du måste räkna på vad som händer om något går fel. Eller om flera tråkiga saker händer samtidigt. Man talar ofta om plan B, och det ligger en hel del i detta uttryck. Se till att ha lite marginal så att inte allt försvinner med en gång, något att falla tillbaka på så du kommer på fötter så fort som möjligt.

Satsa helhjärtat på ditt företag

Många hoppas på att lagarna runt franchising kommer att bli lite mer som de är i andra länder. Det är inte ett nytt koncept men något som börjat bli allt mer populärt. Flera stora, välkända företag bygger på principen med franchising. En klar fördel med att vara franchisetagare är att du slipper bygga upp allt från grunden. Istället får du ett färdigt varunamn som är känt och uppskattat.

Samtidigt så har du en viss frihet att växa och bli något personligt. Så länge du håller dig till de grundläggande reglerna så kan du så gott som göra precis vad du vill. Många känner att det är dags att bli sin egen, att vara chef åt sig själv. Det kanske är hårt arbete, men du jobbar för din egen vinning. Inga lönetak och regler som gör det svårt för dig att komma någon vart. Tvärtom så är det du som sätter reglerna och ser till att ditt företag går framåt och växer till sig. Med tiden så kanske du till och med får anställda, flera stycken som ser upp till dig som chef.