Så hittas bevisen vid stöld av företagshemligheter 

Full length of sad businessman sitting on path outside office

Det är aldrig roligt när det sker, men det är vanligare än du tror. Stöld av företagshemligheter sker varje dag. Men det betyder inte att allt är förlorat, och att du måste stänga igen verksamheten. Istället är det möjligt att hitta bevis och därmed också den skyldige. Därmed kan man stänga av utflödet och istället koncentrera sig på att bygga upp verksamheten.

En stark säkerhet är ett måste när du driver företag. Speciellt viktigt är detta på datorer och nätverk, eftersom det ofta är den svaga länken. Tjuvar och andra kriminella har hittat flera bra sätt att ta sig in i dina datorer och stjäla information. Men du kan vidta ett antal åtgärder för att göra det så svårt som möjligt för dem. Och om det värsta skulle ske så kan polisen hitta dem. De elektroniska fotspåren kan synas lång tid efter brottet.

Säker förvaring av värdefull information

Det borde vara en självklarhet men många tar det inte på fullt allvar. Virusskydd och lösenord är grunden för att säkert kunna förvara all din dyrbara information. Förutom att det gör det svårare att bryta sig in och stjäla så minskar det även risken att av misstag göra något dumt. Det finns bra firmor som bara sysslar med säkerhet. De kontrollerar ditt system och ser till att det är så säkert som möjligt. Du får förslag på riktigt bra lösenord och även hur du kan kryptera ditt innehåll. Stöld av företagsinformation förekommer och det är viktigt att skydda sig.

Ingen låter pengar ligga framme så att vem som helst kan ta för sig. Det samma borde gälla för information. Begränsa tillgången även för de anställda genom att inte ge alla tillgång till precis alla uppgifter. Det är inte fråga om att du inte litar på dem. Istället är det en bra vana som gör det svårare att komma åt företagsinformation för utomstående. Ibas besitter kompetens och IT forensiska verktyg för att veta var bevis kan hittas. Precis som du låser in pengarna i kassaskåpet, låser dörren och sätter på alarmet så ska du göra något liknande med din information. Skydda den så mycket som möjligt, det är värt besväret.

Vanligt med elektroniska tjuvar

Det finns alltid brottslingar av olika slag, mer eller mindre sofistikerade. Även om du har ett litet företag så är du inte immun mot detta problem. De elektroniska tjuvarna är aktiva dygnet runt, och har olika syften på dagordningen. En del vill bara förstöra för andra, skapa kaos. Andra är ute efter själva informationen, de kan ha nytta av den. Vissa konkurrenter stjäl information eller kraschar servrar bara för att företaget ska bli utslaget och tappa sitt rykte.

Göteborgs-Posten skriver om att det inte lönar sig att stjäla företagshemligheter. Men eftersom detta inte är den enda skada de kan göra så är det alltid bäst att vara utrustad till tänderna. Helt klart kan det vara fråga om en investering. Virusprogram kostar inte så mycket, men det räcker ju inte för att skydda mot informationsstöld. Det du får igen är dock säkerhet, så gott det går. Precis som med vanliga tjuvar så föredrar de elektroniska kollegorna lätta måltavlor. Såvida de inte är ute efter dig personligen, så kommer de att ge upp när de träffar på din mur av lösenord och kryptering. Företag har ett stort ansvar vad gäller vilken information som läcker ut. Läs mer i den här artikeln på Dagens Nyheter.

Följa spåren och hitta den skyldige

Det är ganska intressant att se hur digitala privatdetektiver jobbar. De kan alltså följa spåren som tjuvarna lämnar och komma fram till vem de är. Kanske inte alltid, men bra många gånger. För trots att det är fråga om kunniga dataexperter så är det svårt att göra någonting utan att lämna i alla fall ett litet spår. Med rätt utrustning och den expertis som dessa detektiver har så kan de i de flesta fall nysta upp härvan och finna den skyldige.

Ibland så anlitas de för att finna fram raderade meddelanden eller sms. Det kan vara i samband med en rättstvist, där dessa meddelanden är en del av bevisen. Vad som är intressant i sammanhanget är att du inte ska tro att du kan radera bort allt du gör på nätet. Det går att se ganska lätt var du varit och vilka val du gjort. Vid behov kan de alltså gå ännu djupare och verkligen se dina elektroniska fotspår. Något att tänka på när du använder jobbets dator till privata angelägenheter.

Businesspeople Holding Blank Paper Beneath Skyscrapers

Leva utan rädsla

Det är inte nödvändigt att gå omkring och vara nervös för att någon ska bryta sig in i ditt nätverk. Istället är det mer en fråga om att ha ögonen öppna och planera för det värsta. Så att du är skyddad om det skulle ske. Alla låser dörren innan de går hemifrån, eller sätter på sig säkerhetsbältet i bilen. Det är bara fråga om att göra allt du kan för att klara dig.

Med datorer är det något liknande. Genom att installera virusskydd eller andra säkerhetsprogram så kan du slappna av och känna dig säker. Skapa goda vanor både hemma och på kontoret med starka lösenord och användarprofiler. Kryptera information som du lagrar i molnet och ge inte alla tillgång till precis allt.

Men om det värsta skulle hända finns det alltså möjlighet att spåra tjuvarna, genom att följa efter deras elektroniska fotspår. Det går att rätta till vad som skett och gå framåt igen.