Debatten het om gratis arbetsskor 

Female industrial worker showing something on tablet PC to male engineer

Många yrken kräver en viss utrustning. Ibland kan det vara fråga om skyddskläder, visir och annat som gör att personen inte blir skadad. Inom andra yrken kan du kanske ha dina egna kläder, men risken för att plocka upp bakterier är så pass stor att du måste tvätta dem efter varje arbetsdag. På många ställen är ett ordentligt par skor nödvändigt för att komplettera utrustningen.

Det är vanligt att tillhandahålla uniformer och arbetskläder till personalen. För ett antal företag är detta ett bra sätt för reklam. Men även för att ge ett organiserat och snyggt intryck, speciellt viktigt i butiker och andra ställen där personalen har stor kontakt med kunderna. På andra arbetsplatser får du ta ut skyddskläderna från ett magasin eller speciell butik. De ger dig allt du behöver i din storlek, och vad du tagit registreras på företaget. Men det finns också ett antal arbetsplatser där du själv får stå för kläderna, något som lett till stora diskussioner.

Jobba bättre med rätt utrustning

Det är en självklarhet för många att ha de rätta verktygen eller utrustningen. Du går till jobbet och vet att det finns datorer, truckar eller allt annat som du behöver för att kunna utföra dina arbetsuppgifter. Ett antal personer anser att det borde vara lika självklart att få bra arbetskläder av sin arbetsgivare. Slitstarka kläder för hårt arbete, i kombination med skyddsutrustning vid behov. Läs mer på Wattvaktarna.se.

Frågan som diskuterats är huruvida det ska vara gratis med arbetskläder, inklusive skorna. Vissa arbetsplatser ger dig kläderna men inte skorna medan andra har ett bidrag du kan söka för dina skor. Det är alltså inte allt som regleras av gällande lagar och förordningar. Ibland kan det vara en del av din lön och förmåner, något du måste förhandla dig fram till. Inom många yrken behöver man arbetsskor då man befinner sig på jobbet.

Framgång inom olika yrken

Inom vissa branscher kanske det inte krävs speciella arbetsskor. Du måste inte ha tåliga skor med stålhätta eftersom det inte finns de riskerna. Däremot så kan du inte använda vad som helst till jobbet. Ett bra exempel är kockar. De står hela dagen eller kvällen så att jobba med högklackat kan vara svårt. Ett par stadiga skor som gör att du överlever ett långt pass kan vara det allra bästa. Att gå utan arbetsskor är ingen bra ide’. Läs mer om varför i den här artikeln från Dalarnas Tidningar.

Ofta så handlar arbetsskor om just detta. Att vara bekväm och orka med det du måste göra under arbetstiden. På sina ställen så är högklackade skor ett måste, en del av din eleganta utstyrsel. Männen måste ha kostym och slips, för att göra ett bra intryck. Men problemet har inte så mycket med vad du ska ha på dig att göra. Debatten som pågår handlar om vem som ska betala för kläderna.

Children Holding Pails

Vem ska betala för vad?

Hemtjänsten, till exempel, har länge kämpat för att få gratis arbetskläder. De måste ju inte ha en speciell uniform eller skyddskläder. Men när du går mellan olika hushåll där det finns sjukdomar av olika slag är det lätt att dra med sig smitta. Samtidigt så är många av de uppgifter som ingår sådana att du behöver bekväma kläder och en rejäl jacka.

Nu har allt fler börjat inse hur viktigt det är att behandla hemtjänsten väl. De har gått med på att inte bara inskaffa arbetskläder men även se till att de hålls rena. Frågan som fortsätter att vara en het potatis är dock skorna. Denna debatt är fortlöpande, speciellt då inom yrken där ett par vanliga skor räcker. Helsingborgs Dagblad rapporterar i den här artikeln om hur debatten om huruvida arbetsskor borde vara gratis eller inte går het.

Påbjudna arbetskläder och skyddskläder

Det låter självklart att arbetsgivaren ska betala för något som de kräver att du sätter på dig. Men i vissa beskrivningar för jobb så står det vad du måste ha på dig, men också att det är ditt ansvar. Det kan vara en viss färg på kläderna, eller ett speciellt plagg. Skjorta och slips är ett bra exempel på detta. Detta är inte riktigt det samma som utrustningen på ett bygge. Där finns det lagar om säkerhet, och om du bryter mot klädeskoden kan det gå riktigt illa. Här har arbetsgivaren ett större ansvar.

Men problemet med arbetsskor och kläder kommer nog att fortsätta ett bra tag. Det kostar pengar att köpa kläder, för att inte tala om skor. Därför har de arbetsgivare som ger dig gratis arbetskläder en noggrann lista på vad som ingår. Du kanske får byxor och tröja men inte jacka. Eller så ingår uniformen men inte skorna. Det är en djungel på sina ställen och många vänder sig till facket för att få rätsida på det hela.

Samarbeta med arbetsgivaren

Ibland kan det vara bäst med en öppen diskussion. I längden kan det löna sig för båda parter om arbetsgivaren tillhandahåller arbetskläderna. De kan få ett bra avtal på tvätt och produktion, medan arbetstagaren har en förmån som kommer med jobbet. Tyvärr har debatten istället lett till friktion på sina ställen. Till och med frågan om när personalen ska byta om har kommit upp. Ska de redan ha sina arbetskläder på sig när skiftet börjar eller kan det vara en del av arbetstiden? Så den heta diskussionen om gratis arbetsskor kommer troligtvis att fortsätta ett bra tag till, innan alla parter kommer fram till en passande lösning.