Vikten av säkerhet vid användning av kompressorer 

592-6-1-sakerhet-kompressor

Komprimerad luft är användbart till mycket. De flesta som jobbar med byggen har minst ett verktyg som drivs med tryckluft, kanhända flera stycken. Musiker sitter gärna och mixar med en kompressor till hjälp, för att inte tala om dykare som har med sig minst en tryckluftstub. Du tänker inte närmare på det när du kollar däcken på bensinmacken, men det är också fråga om tryckluft.

Med andra ord så är det en ganska stor del av det dagliga livet. Många maskiner inom industrin styrs med tryckluft, som gör att du kan utföra tunga moment utan att nästan lyfta ett finger. Att kunna kontrollera och utnyttja luft på detta sätt är en fantastisk uppfinning som faktiskt funnits ett bra tag. För nästan 150 år sedan så användes kompressorer i olika funktioner. Steget över till de ergonomiska, tystgående verktyg som finns på marknaden i dag var inte så väldigt stort även om det tog några årtionden.

Många bra verktyg

Med tryckluft kan du få en styrka som är mycket stor. Även en stor stark karl som jobbar fysiskt varje dag har sina begränsningar. Då kan komprimerad luft vara en passande förlängning av hans skicklighet och styrka. Spärrnycklar är smidiga att ha i arbetet. De är alldeles utmärkta när du inte riktigt kommer åt, och därför inte kan använda dina egna muskler fullt ut. Dessa nya modeller är just ergonomiska och vibrerar inte heller så mycket. Allt för att minska förslitningar och skador på arbetsplatsen, och göra jobbet lättare att utföra.

Det finns flera sorters kompressorer i olika storlekar och utföranden. En del är små och behändiga, passar perfekt för en hobbysnickare eller gör-det-själv person. Andra är större och är mer tänkta för små industrier där du jobbar med dem varje dag. Naturligtvis finns de också enorma kompressorer som används i olika utrymmen och ger ifrån sig ett dånande ljud. Det gäller alltså att titta lite närmare för att välja en som passar dina behov. Många gånger kan det löna sig att fråga försäljaren om råd, berätta vad du ska använda kompressorn till. Du kan klicka här för att läsa mer om en smart luftkompressor.

Young female mechanic working with welding torch on vehicle machinery part in auto repair shop

Inte att leka med

Med tanke på vad en kompressor eller tryckluftsverktyg kan göra så är det uppenbart att det handlar om stora krafter. Det är därför viktigt att följa alla säkerhetsföreskrifter och bara använda dessa krafter på det sätt de är tänkta för. Annars kan det gå illa och olyckor sker. Vanligtvis så är det den mänskliga faktorn som ligger bakom dessa. Du kan alltså inte vara nog försiktig. Det lönar sig att läsa på i förväg eller lyssna till de instruktioner som andra ger dig. Sveriges Radio rapporterar i detta inslag om vikten av att tänka på säkerhet vid arbete med kompressorer.

Ibland slappnar folk av när de är vana vid något. Om du använt en kompressor hundratals gånger så tror du kanske att du kan det här. Och till en viss grad så gör du också det. Men problemen uppstår ofta när någon går utanför det vanliga och vill pröva på något nytt. Det är då som olyckor kan ske, vissa av dem riktigt grava. Aftonbladet rapporterar i denna artikel om att man bara bör använda kompressorer till korrekta saker. En till synes oskyldig lek ledde till ett besök på akuten och relativt stora skador.

Basen för stora maskiner

Kompressor och andra former av tryckluft används dagligen inom industrin. Det är relativt billigt att framställa och använda, samt ett miljövänligt alternativ. Den energi som alstras när luften komprimeras kan utnyttjas till att värma upp lokalerna eller på annat sätt komma till nytta. När detta är fallet så blir det ett ännu grönare verktyg. Kompressorer används idag inom ett flertal olika yrken. Allt från sjöfart till vården eller järnvägarna. De kommer i olika storlekar där en del behöver ett helt rum för att få plats.

Det är inte så svårt att använda en enkel kompressor, men som alla andra maskiner måste den tas om hand. Speciellt viktigt är det att vara uppmärksam när du byter modell. Om du är van vid ett visst sätt att sköta din maskin kanske du nu måste uppdatera dina rutiner. För ett regelbundet underhåll och översyn kommer att garantera dig många timmars arbete med din kompressor. Verksamheter som har de riktigt stora maskinerna har ofta ett helt team av servicepersonal på plats.

Manual worker looking down at prints

Säkerheten kommer alltid först

Det kan vara jobbigt att följa säkerhetsföreskrifter. Att ta på sig glasögon för att kapa en liten planka kan kännas överdrivet. Men alla dessa regler och förslag är för ditt eget bästa. Det behövs så lite för att skada sig, som när en flisa flyger upp i ögat. Samtidigt så är det mycket enkelt att skydda sig, det handlar om att satsa på säkerheten. Använd all den skyddsutrustning som finns tillgänglig. Om arbetsgivaren inte tillhandahåller det som behövs så förklara situationen. I extrema fall kanske du måste köpa vissa saker själv. Men det är värt ansträngningen.

Ett annat sätt att sätta säkerheten först och främst är genom att följa instruktioner. En kompressor är inte tänkt för att hjälpa dig leka med olika saker. Den har sin funktion och kan vara ovärderlig för vissa uppgifter. Men håll dig till det den är tänkt för och improvisera inte allt för mycket utanför dessa ramar. För en del är det också en investering, något som du inte köper varje år. Använd den noga och ta hand om den.

Inte så att du måste vara ängslig varje gång du sätter på kompressorn. Dagens modeller är väl utvecklade och mycket säkra. Problemen beror vanligtvis på att användaren inte respekterar dess begränsningar eller användningsområde. Om du har personal som utnyttjar din kompressor bör de också vara väl informerade om hur den ska brukas på allra bästa sätt. Att satsa på säkerhet är alltid ett bra val. Skapa goda rutiner och vanor som kan fungera i alla situationer. Det tjänar du på, för din kompressor kommer att fungera bättre och du undviker onödiga skador eller driftsstopp.