Så kan hjärtstartare på arbetsplatsen rädda liv

695-1

Allt fler offentliga platser samt arbetsplatser har nu en hjärtstartare. Större företag har flera stycken, med tydliga skyltar var de är utplacerade. Du ska snabbt kunna hitta fram till dem. För statistiken visar att om det finns hjärtstartare tillgängliga så har den sjuke personen en mycket större chans att klara sig. Inte bara överleva men också slippa många av de allvarliga biverkningarna av en hjärtattack.

Men det räcker inte med att bara ha en hjärtstartare på plats. Någon måste också kunna använda den. Därför skickar de flesta nu minst en medarbetare på kurser för att lära sig tekniken. Maskinen gör det mesta av arbetet men ju mer bekant du är med den desto större är oddsen. Detta är en skicklighet som kan komma väl till pass i många situationer. Både i hemmet och ute bland allmänheten.

Billigt att rädda liv

Det kostar en del att köpa hjärtstartare. Du måste även betala för kursen. Men den goda nyheten är att det inte alls är så mycket. Med andra ord så är det en relativt billig livförsäkring du får genom att satsa på hjärtstartare. Ett bra pris på en hjärtstartare kan innebära att fler köper den och därmed också att allt fler liv räddas. Idag är det många som väljer att äta en viss kost och de lägger även ner stora pengar på att gå till gymmet. En orsak till detta är att de vill hålla sig friska. Därför borde det vara ännu mer självklart att ha en hjärtstartare, som inte bara håller dig frisk men vid liv.  

Det finns olika modeller och du kan gärna prata igenom dina behov med återförsäljarna. De kan rekommendera vad som är bäst för den miljö som hjärtstartaren ska vara i. När du tagit grundkursen kan du även bygga på vartefter för större kunskap om hur kroppen fungerar och vad du kan göra vid en olyckshändelse. Ett företag kan också låta flera medarbetare ta kursen så att det alltid finns någon med tillräcklig kunskap. Det är en liten investering som lönar sig flera gånger om. Akutgruppen svarar gärna på dina frågor.

695-2

Alltid redo att hjälpa till

En fördel med HLR-kunskaper är att du alltid har dem med dig. Om det finns hjärtstartare eller inte beror på platsen. Även om de flesta idag har insett vikten av att ha denna lilla maskin till hands. Detta innebär att du med en gång kan sätta igång med att rädda personen. Ofta tar det flera minuter innan ambulansen kommer fram, och dessa minuter är avgörande. Till och med de första sekunderna kan vara skillnaden mellan att överleva eller inte. Aftonbladet tipsar här om hur hjärtstartare och HLR-kunniga kan rädda liv.

Det kan vara riktigt ruskigt när någon har en hjärtattack eller något annat sker med dem. Paniken kommer löpande men det gäller att hålla huvudet kallt och sätta igång med det du lärt dig. Andra arbetskamrater kan hjälpa till att hålla huvudet, ta undan tungan eller göra något annat för att rädda personen. Ibland kan det ta lite tid innan hjärtstartaren kommer, om den finns på en annan våning till exempel. Det är ju inte varje dag som någons hjärta stannar, så reaktionen kan vara något fördröjd. Hjärtstartare på arbetsplatsen kan rädda liv. Läs mer på den här sidan i Aftonbladet.

Ett slag för hälsa

Det är ofta inte priset som gör att folk avhåller sig från att skaffa hjärtstartare. Vanligtvis är det mer en fråga om att inte planera ordentligt eller inte ha tillräckligt med information. Många känner inte till hur lätt det är att använda dessa maskiner eller hur pass viktiga de är. Därför jobbar olika organisationer hårt med att sprida information. De slår ett slag för hjärtat och hälsa, vilket kan innebära kampanjer för att alla ska ha en hjärtstartare. Skaraborgs Allehanda skriver i en artikel hur föreningar får hjärtstartare från Hjärtfonden.

Med tanke på vilken skillnad en hjärtstartare kan göra i en persons liv är det egentligen konstigt att inte fler har dem. Inte bara på arbetsplatserna men även i hemmet. Det borde stå på allas önskelista inför jul och födelsedagar. Men som så mycket annat så är det ofta kunskap som fattas. Det arbete som Hjärtfonden och andra gör är därför ovärderligt. De ger folk den lilla knuff som behövs för att ta tag i sin hälsa på ett ännu djupare sätt. För att de är intresserade finns det inget tvivel om.

695-3

Kunskap som kan rädda liv

Det behövs så lite för att göra så mycket. I detta sammanhang är det alltid viktigt att se framåt. Att tänka efter vad som kan hända och förbereda sig för det. Egentligen är det en vanlig del av vardagen, alla vidtar säkerhetsåtgärder för att inte värre saker ska ske. Du tar på dig säkerhetsbältet varje morgon, och det är inte bara för att lagen påbjuder det. När det är kallt ute ser du till att barnen är varma och torra. Inte bara för att de ska känna sig sköna, men också så de inte blir sjuka. Hur många barn har inte klagat och velat ta av sig mössan, men föräldrarna ser till att den sitter fast ordentligt?

Hela tiden så är folk medvetna om vad som kan hända. Men när du har vidtagit de rätta åtgärderna så tänker du inte mer på det. De flesta kör inte bilen med en skräck för olyckor eftersom de vet att om något skulle hända så har de säkerhetsbältet, och de kör försiktigt. Något liknande är det med en hjärtstartare. Du måste tänka framåt, för hjärtattacker drabbar cirka 25 000 personer i Sverige varje år.

Många av dessa hjärtattacker skulle kunna förhindras. Med en sund livsstil kan du minska riskerna dramatiskt. Ibland räcker det med att sluta röka, motionera mera samt äta den rätta maten. Men ibland så stannar bara hjärtat upp, det kan drabba även unga människor. Det är då som din förmåga att tänka framåt visar sig ovärderlig.

Hjärtstartare på arbetsplatsen räddar liv

Eftersom du aldrig vet när någon får en hjärtattack så är det viktigt att alltid vara förberedd. Detta inkluderar ha en hjärtstartare i byggnaden, gärna flera om det finns många våningar. Det innebär också att gå på kurser och lära sig grundläggande HLR. Inte för att du ska gå omkring och vara rädd för att något kan hända. Tvärtom, det kan göra dig lugnare för du vet att det finns hjälp att tillgå. Statistiken ljuger inte, och den visar hur många som räddats till livet tack vare ett snabbt ingripande av arbetskamrater eller andra som finns runt omkring. Det är alltså ytterst viktigt att satsa på hjärtstartare och kurser i HLR.