Så arbetar IT-forensiker detaljerat

933-1

Att jobba som IT-forensiker kan vara mycket intressant. Du håller hela tiden på med detaljer och det gäller att vara noggrann. I dagens samhälle så är det allt fler saker som kopplas upp till nätet, och som kan ge information till det forensiska teamet. Nu hålls det kampanjer och informationsmöten för att uppmuntra allt fler studenter att välja denna inriktning. För detta är ett område i tillväxt.

De flesta har sett på TV hur polisen i de amerikanska serierna lyckas hitta skurkarna med hjälp av det de hittar på deras telefoner eller bilars GPS. Och det är faktiskt ungefär så det går till. I takt med att fältet utökas så måste även metoderna utvecklas. Här finns det verkligen utrymme för en karriär. Idag så finns det få metoder och de har behov av en uppdatering. För den som har sinne för detaljer och IT kan detta vara en tanke för yrkesval.

Hemligheten bakom återvinnandet av information

Det är nu inte bara i kriminella situationer som det är bra att kunna återvinna information. Du kan förlora viktiga data av misstag, genom att klicka på fel knapp eller ett tekniskt fel. Det finns mycket som kan hända med datorer och andra tekniska enheter. De är fantastiska instrument men kan vara nog så känsliga. RAID disk recovery – Recover data from RAID – Ibas.

Hela tiden så uppmuntras du till att backa upp dina enheter. Många av dem har en automatik som gör det enklare, annars måste du själv göra arrangemang. Detta kan vara till hjälp vid en olycka, eller när du förlorar information. Men ibland så är det inte tillräckligt. Då kan du kontakta experterna för att få tillbaka det du saknar. Rädda raderade SMS – Ibas.

Framtidens IT-experter

Dagens ungdomar har ett visst försprång jämfört med den äldre generation. De har vuxit upp med teknologi och digitala hjälpmedel. En del börjar redan studera programmering på lågstadiet. Därför är yrken som IT-tekniker, programmerare eller IT-forensiker något konstigt för dem. Det är en självklarhet att allt ligger på data och att du kan komma åt det med de rätta verktygen. Sveriges Television rapporterar i detta inslag att allt fler studerar IT-forensik.

Detta är en intressant utveckling och kan ge arbetsmarknaden den expertis som behövs. Det är av en god anledning som det informeras om denna yrkesinriktning. Här har du ett område som har utvecklats snabbt och där det behövs mer kunnig personal. Tyvärr är det också uppsvinget i cyberbrott som gör det så viktigt att någon kan komma åt informationen.

Polisen jobbar hårt för att ligga steget före. Och de lyckas många gånger sätta dit de kriminella elementen som dras till internet och allt vad det innebär. Du kan ofta spåra vad någon gjort online, även om de försöker sopa igen spåren efter sig. Med den avancerade utrustningen som IT-forensikerna har så är det kanske inte en barnlek, men i alla fall helt möjligt att veta vad som skett.

933-2

Vara noggrann på jobbet

Helt klart så är jobbet som forensiker inte för alla. Som med så många yrken är det bäst om du har en viss läggning. Bland annat så är detta ett område för den som är noggrann med detaljerna. Som tycker om att sitta och fiffla med något och steg för steg komma fram till en lösning. Det är inte alltid så lätt men kan vara mycket intressant. Och en dag är aldrig den andra lik. Östgöta Correspondenten skriver här om hur IT-forensiker har ett detaljerat arbete.

Det är sant att tekniken gör en stor del av arbetet när du jobbar med IT. I många fall så är det mest fråga om att återhämta förlorad information eller se till att den inte blir förstörd. Ett sms kan vara avgörande i en vårdnadstvist eller liknande rättegång. Det kan införas som bevis på ett visst uppförande eller attityd. Men andra gånger så är det verkligen fråga om lite CSI. Teknikern har chansen att hitta fram till brottslingar. Ofta är det en liten detalj som fäller dem, något som bara en expert kan lösa. Så det här yrket är verkligen för den som är noggrann och helst inte ger upp heller.

Viktigt med tålamod

Ibland kan det ta tid och du måste pröva olika vägar för att hitta fram till beviset. Om en metod inte fungerar så gäller det att gå vidare. Detta är en av de tankar som branschen har bakom sin drive att få nya rekryter till utbildningarna. Metoderna som används är relativt få och det behövs lite nya vinklar. Många av de ungdomar som kommer igång med dessa utbildningar idag har en helt annan bas än de som gick igenom det samma för ett tiotal år sedan. Utvecklingen har gått framåt och detta har inkluderats i skolor och arbetsplatser.

Computer Sweden skriver här om att IT-forensiker hjälper till att ta fram de bästa säkerhetssystemen. Detta är en annan viktig uppgift de har i kampen mot cyberbrott. Om ditt företag är väl skyddat mot intrång så blir det svårare att komma åt din information. Det samma gäller för misstag som gör att du förlorar data. Med en regelbunden backup, en rutin som verkligen fungerar, så klarar du dig ganska bra.

Experterna, som IT-forensiker, kan vara till stor hjälp med att ta fram säkerhetsrutiner och system som skyddar dig mot attacker. De vet hur de kriminella elementen tänker och vilka vägar de försöker ta sig in. Men de försöker alltid ligga steget före och utveckla system som gör det allt svårare att stjäla viktig information. Eller infektera ett system med virus, som många gör bara för att det är möjligt.

Bekämpa de kriminella elementen

Nu är det alltså inte alla IT-forensiker eller experter som jobbar med att lösa brottslighet. Det finns ett flertal situationer där du måste kunna följa spåren online. Ibland är det viktigt att finna och återställa information. Andra gånger vill du se vem som gjort något, vart spåret leder. På många företag är det vanligt att informationen läcker ut. Dels kan det vara med flit, kanske någon som får betalat för att göra det. Men lika vanligt är det med misstag. Då vill du kunna hitta den svaga länken så att det kan åtgärdas.

Det är inte så konstigt därför att det behövs fler IT-forensiker. Många avdelningar utökas, både hos polisen och i affärsvärlden. Vart efter som allt mer läggs upp på data så ökar behovet av denna sorts experter. Ju fler som väljer denna inriktning desto bättre, i alla fall en tid framöver. Du kan vara en del av att bekämpa de kriminella elementen. Vare sig det är fråga om cyberbrott eller bevis i andra fall.