Så ska du tänka vid mögelsanering av fasad

1381-1

När du bygger ett hus eller flyttar in i en ny bostad så förväntar du dig att det ska vara sunt och fräscht. En del skaffar sig ett renoveringsobjekt, men även då är tanken att skapa sig ett bra hus. Därför är det extra tråkigt om du efter en tid upptäcker att allting inte står rätt till. Det kanske börjar med lite fukt i hemmet. Ett av barnen får ofta hosta eller kanske rentav allergi. När huset inspekteras så upptäcks det mögel, svampangrepp eller något annat som gör det osunt att leva i.

Naturligtvis är det inte alltid så dramatiskt. Det kan helt enkelt vara så att du upptäcker att fasaden börjar blir missfärgad. Ett annat ställe som gärna får mögelangrepp är en kallvind. För dessa problem härrör från temperatursvängningar och dålig ventilation. Något som du kan åtgärda långt innan det blir ett problem. Nyckeln är att känna ditt hus utan och innan. Att inspektera det och göra kontroller med jämna mellanrum så att du snabbt kan upptäcka eventuella problem. Samt att redan från början se till att ventilationen fungerar som den ska.

Ett rent och fint hem

De flesta jobbar hårt för att hemmet ska vara rent och inbjudande. Genom att städa regelbundet kan du bidra till att familjen håller sig frisk. Det hör samman med en god kosthållning och motion. Men mögel har inte mycket att göra med renlighet. Istället bildas det när luften inte kan cirkulera som den ska och fuktighet tillåts bli liggande. Alla kan drabbas av mögel på kallvind. Det är just ett sådant ställe där fukt kan få sitt fotfäste. Alla som njuter av de varma somrarna inser inte hur klimatförändringarna gör att husen utsätts för större angrepp.

Tidigare hade vindar och fasader en chans att torka upp under de torra och kalla vintrarna. Samtidigt så värmdes många hus upp med olja eller annat som gjorde att murstocken hölls riktigt varm. Nu när det är varmare och fuktigt ute så bildas det mer kondens. Och hem som värms upp på ett sådant sätt att murstocken inte blir varm har större benägenhet att få mögel. Såvida du inte ser till att installera andra former av självdrag och ventilation. Läs mer på Avfuktningsteknik.se.

1381-2

En sund innemiljö

Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att hålla luften fri från fukt och mögel. Mögelsporerna är små och kan lätt flyga runt i luften. De kan spridas via ett ventilationssystem i stora byggnader och ställa till med större eller mindre katastrofer. Skolor är speciellt farliga eftersom barn lättare blir sjuka.

Men det är inte bara att sätta igång och skrapa. För att möglet inte ska spridas finns det vissa procedurer att följa. Det brukar vara bäst att låta proffsen ta hand om det hela. En del kan bero på hur pass djupt angreppet har gått. Om det ligger på ytan kan det räcka med att ta bort det synliga möglet och se till att luften blir renare. Men om det gått ner i materialet under kan det kräva en större insats. Kristianstadsbladet rapporterar i en artikel om att för sen mögelsanering kan få stora konsekvenser.

 

Om möglet ignoreras och får växa till sig kan det leda till svåra sjukdomar. Astma och andra luftvägsproblem kan uppstå eller förvärras. När det drabbar barn kan det hindra dem från att ha ett normalt liv eftersom de inte kan springa eller leka som alla andra. Eksem och torr hud kan vara ett annat resultat av mögel. Trötthet, huvudvärk, koncentrationssvårigheter, snuva och heshet kan alla vara ett tecken på att det finns mögel i huset.

Mögel på utsidan

Nu är det dock inte bara på kallvindar och i badrum som det uppstår mögel. Utsidan av huset kan också angripas och ibland är det nödvändigt med ett rejält ingrepp. Göteborgs-Posten skriver i denna artikel om att även fasader kan ha behov av mögelsanering. Detta är något som du definitivt bör anlita en specialiserad firma för att ta hand om. De kan göra det både snabbt och effektivt.

1381-3

Ibland kan fukt och mögel ligga latent i virket som används till en byggnad. När du sedan målar uppepå det så kommer möglet upp till ytan. Det är inte allt mögel som skadar huset utan många tar bort det mest för att det är så fult. Fast om du lämnar kvar det så finns det en stor risk att det går inåt och leder till svår röta. Mögel är aldrig bra att lämna åt sig självt. Det bör alltid tas bor, men på ett ansvarsfullt sätt.

Hur du tar bort mögel

För mindre mögelangrepp kan du själv kanske göra något åt det. Ett väl beprövat husmorstips för mögliga mattor är att strö bakpulver över den och låta det verka över natten. Dammsug sedan bort alla spår av mögel och pulver. Andra använder sig av vinäger. De sprayar en lösning av vinäger blandat med vatten på kaklet varje gång de duschar för att inte ens behöva se något mögel.  Men denna kur kan också användas på redan befintliga mögelfläckar.

Ett litet problem med alla dessa kurer är att de inte dödar möglet. Vad du gör är att du städar bort det. I och för sig så kan det räcka, beroende på var du har möglet och hur pass mycket det spritt sig. Men för att vara på den säkra sidan bör du använda produkter som dödar sporerna och ser till att möglet inte kommer tillbaka.

Det kan vara svårt att komma till rätta med ett mögelangrepp. Ibland krävs det ganska stora ingrepp för att ens få bort den skada som möglet förorsakat. Men eftersom det handlar om familjens och husets hälsa så är det väl värt alla insatser. Sedan gäller det naturligtvis att förbättra ventilationen och se till att luften cirkulerar ordentligt. Installera gärna extra ventiler och andra produkter som ser till att den fuktiga, gamla luften sugs ut och att ny och frisk luft kommer in.

Ett liv utan mögel

Redan på byggstadiet går det att förhindra möglet från att få en grogrund. Med god isolering och de rätta byggmaterialen kan du minska risken. Men sedan är det som sagt viktigt att alltid hålla ett öga på sitt hem. Dels genom att inspektera alla ytor, ute och inne. Samt att se till att luften verkligen cirkulerar. Skapa en god innemiljö så att alla mår bra och ingen får onödiga sjukdomar.