Så ska många få snabb internetuppkoppling på landet

1397-1

Internet har verkligen förändrat världen. Du kan sitta ute på landsbygden och driva ett multinationellt företag. Det är inte längre nödvändigt att ha kontor i Stockholm eller hyra lokaler nära en flygplats. Med hjälp av nätet kan du hålla möten med dina klienter utan att lämna huset. Du kan jobba med dina projekt för att sedan koppla upp dig för att leverera det hela till huvudkontoret som kan ligga precis var som helst. 

Detta har öppnat upp oändliga möjligheter för folk över allt. Men allra mest så kanske det känns av på landet. Traditionellt så har de unga flyttat in till stan för att plugga och jobba. Utflyttningen har lett till något som kallas för glesbygd, där det till sist knappt finns en lågstadieskola. Men med internet så kan du både jobba och plugga precis var som helst. Plus att du inte måste ha så många anställda för att kunna driva en verksamhet när det finns internet. 

Världen kommer till landet

Nu är det ju dock inte bara att börja surfa hur som helst. Alla som har varit med ett tag vet hur frustrerande det kan vara när din uppkoppling inte är den bästa. Tidigare fanns det inte så mycket att välja på. Så om du ville ladda ner något så var du förberedd på att ta dig en kaffepaus. Idag fungerar det inte på samma sätt. Mycket är fokuserat runt internet och utgår från att uppkopplingen fungerar. Ring Stadsnätsbolaget AB för mer information. 

Steg för steg så håller dessa gamla ledningar och uppkopplingar att försvinna. Det allra senaste är fiberoptik som grävs ner i marken. Denna sorts uppkoppling är mycket snabbt. Du slipper sitta och vänta på att något ska laddas upp. Den så kallade buffringen förstör inte längre filmkvällen utan bilden är både skarp och fin. Samtidigt så klarar fibernätet av stora mängder av data på en och samma gång. I princip kan du bara klicka och förvänta dig att allt går snabbt och smidigt. Kontakta ditt stadsnätsbolag.

Viktigt att gå framåt

Det gäller att inte hamna på efterkälken med internet eller andra teknologiska uppfinningar. För om du ska klara dig i dagens konkurrens måste du ha alla de redskap som behövs. En av de viktigaste är att kunna utnyttja nätet fullt ut. Oavsett hur många som sitter på kontoret, om det handlar om stora bilder eller om hela familjen surfar samtidigt. Helagotland.se skriver i denna artikel om att det lätt blir förseningar av stadsnät och fiber när det saknas samarbeten mellan olika aktörer.

På de flesta håll är målet att 100% av alla hushåll ska ha fibernät inom en viss tid. Det rimliga kan nog vara runt 90%, men det är alltid bra att satsa högt. Ibland kan dock vinter eller dålig planering leda till förseningar. Men det kanske inte är så konstigt med tanke på att Sverige är stort och det är många mil med kabel som ska grävas ner.

1397-2

Det är inte alla hushåll som får kabeln ända fram till huset. Men det egentliga målet är att det ska vara nära nog för någon som vill ansluta sig att själv slutföra processen. På sina håll går en stug-eller vägförening tillsammans och ansluter ett helt område till det existerande stadsnätet. Tanken är ju att alla ska ha möjlighet om de så önskar att koppla upp sig med fiber. 

Internet på sitt allra bästa

En långsam uppkoppling kan inte bara vara frustrerande men också hindra dig från att till fullo utföra dina arbetsuppgifter. För privatpersoner så begränsar det vilka erbjudanden de kan utnyttja och hur pass mycket de faktiskt kan göra online. Sveriges Radio rapporterar här om att det finns ett stort behov av snabb internetuppkoppling. 

Poängen är att mycket baserar sig idag på att du har en snabb uppkoppling. Flera program och appar utgår från att något fungerar. Om du sedan har en gammal mobil eller uppkoppling så är det ditt problem. Detta är anledningen till att de flesta idag lägger ner stora pengar på att komma ut på fibernätet. 

En fortsatt utveckling av fiber

När du vet vad som är möjligt känns det svårt att nöja sig med det som inte ens är näst bäst utan istället kommer ännu längre ner på listan. Det finns en anledning till varför kopparledningarna nu byts ut. De är inte längre tillräckliga för de saker som folk vill eller måste göra. Många maskiner och funktioner är idag kopplade till nätet. Därför är det inte bara landsbygden som behöver en snabb och väl fungerande uppkoppling. Alla som använder internet, vilket är så gott som alla, vill att det ska vara. så bra som möjligt.