Bättre sommar i Stockholm

Sommarens temperaturer är aldrig ett säkert kort i Stockholm. Under vissa år får vi ingen sommarvärme överhuvudtaget. Huvudstaden är i vilket fall alltid ett säkert kort när det kommer till nöjesutbud. Det finns mycket att göra både för vuxna och barn. 

Under semestertiderna vill många människor bara slappa och fokusera på återhämtning. Städning och matlagning är två aktiviteter som brukar hamna långt ner på prioriteringslistan. Det finns många företag som kan sköta dessa saker åt dig, bland annat Städarna som städar så det blir riktigt rent.

Aktiviteter i Stockholm som inte kostar pengar

Måste man spendera pengar för att ha roligt? Svaret på den frågan är nej. Det finns massvis med aktiviteter som inte kostar en enda krona.

  • Allemansrätten ger dig goda förutsättningar till att spendera tid i naturen. Det finns många områden med närhet till Stockholm som du kan besöka. Naturen ger oss ro och barn älskar att utforska skogsområden.
  • Många av Stockholms sevärdheter är öppna för allmänheten. Du kan exempelvis kolla på slottens öppettider för att se vilka dagar du kan gå in gratis. Det finns många slott i Stockholm med omnejd. Det Kungliga slottet är förmodligen mest känt för allmänheten.
  • Du kan gå en gratis guidad vandring genom innerstaden. Tilläggas bör dock att dessa vandringar är på engelska. Vi svenskar brukar däremot inte ha några större problem med att förstå engelska.  
  • Stockholm kanske inte är känt som parkernas stad. Det finns dock flera parker som du kan besöka helt gratis. Tantolunden på Södermalm är en personlig favorit. Här kan du utan problem spendera en heldag. Tilläggas bör dock att många människor samlas här under varma sommardagar.
  • Stadens alla kyrkor är nästan alltid öppna för allmänheten. Kyrkorna har i regel enormt påkostade interiörer. Trots detta tenderar många människor att negligera kyrkorna som sevärdheter. Jag kan dock lova dig att du inte kommer bli besviken om du exempelvis besöker Katarina kyrka.

Detta är endast en kort lista över kostnadsfria aktiviteter i Stockholm. Faktum är att när man börjar leta så upptäcker man att det nästintill finns oändligt med kostnadsfria alternativ. Pengarna du sparar kan du istället lägga på hushållsnära tjänster. Varför inte ta hjälp med städningen? Det finns ett företag i Stockholm som både är pålitliga och noggranna,  läs mer om deras tjänster. 

Aktiviteter som kostar pengar

2091-7-battre-sommar-stockholm-3

Utbudet för aktiviteter som kostar en slant är nästintill oändligt. Stockholmarna gillar att roa sig. Det kan var lite svårare att hitta aktiviteter som inte kostar skjortan. Jag ska därför presentera några billiga aktiviteter som du säkerligen har råd med.

  • Stockholm brukar kallas för öarnas stad. Det finns goda anledningar till detta. Det finns nämligen ett stort antal öar som även har en bosatt befolkning. Många människor besöker dessa öar under sommarhalvåret.
  • SL har flera båtlinjer som kan ta dig till någon utav öarna. Detta är en perfekt aktivitet för alla åldersgrupper. Du behöver alltså endast betala för båtbiljetten. Du kan sedan ta med dig matsäck för att spara några kronor.
  • Jag har redan skrivit att vissa muséer alltid är gratis att besöka. En del museum har istället vissa dagar på sommaren som är gratis. Jag har däremot inte nämnt att det finns vernissageutställningar och kommunala konstprojekt som brukar vara gratis att besöka. Håll utkik på Stockholms stads hemsida, det finns säkerligen flera evenemang oavsett tid på året.
  • Klättring har under de senaste åren blivit en populär aktivitet i huvudstaden. Det finns därför gott om klättringsanläggningar runt om i staden. Dessa anläggningar är i regel billiga att använda. KFUM brukar ha klättringsanläggningar som inte kostar särskilt mycket. Detta är en aktivitet som passar för hela familjen.
  • Slutligen vill jag nämna fiske som en möjlig aktivitet i innerstaden. Fiske kan dock vara förenat med stora kostnader om man inte har rätt utrustning. Om du redan har utrustning behöver du bara införskaffa ett fiskekort.

Pandemin som började år 2019 har påverkat oss alla. Nu diskuteras det om en bättre Sommar i Stockholm. Många svenskar får därför chansen att på riktigt utforska deras egen huvudstad. Den här utvecklingen kanske gör att fler väljer att stanna hemma även under ”normala” somrar. 

Saker du kan göra i hemmet

Expressens artikel beskriver lösningen i Linköping. Detta långa och tragiska kriminalfall har äntligen fått en lösning. Hur kan detta associeras till sommaraktiviteter i Stockholm?

Under pandemin har stora delar av befolkningen fått andra intressen. Människor har blivit mer intresserade för samhället och de olika utmaningarna som vi står inför. Detta kan definitivt vara en positiv faktor till följd av pandemin.

Som semesterfirare behöver du inte resa land och rike runt för att roa dig. Det finns mycket du kan göra i hemmet. Du kan exempelvis pyssla i trädgården om du har ett hus. Om du bor i lägenhet kan du ge dig ut i naturen.

Du kan sedan avsluta dagen med att se en film eller en serie. Jag tror att många gör saker för att de vill visa upp en fin fasad. Många av oss är dock rätt utarbetade när semestern väl kommer. Vi vill helst sova ut och ta det lugnt.

Det finns ingen skam i att inte göra någonting. Faktum är att vi egentligen gör konkreta saker även om vi säger att vi inte gör någonting. Vi kanske åker och handlar eller plockar i hemmet. Alla dessa saker kräver både tid och energi, även om det kanske inte är saker vi vill berätta om när vi kommer tillbaka till jobbet efter semestern.

Min poäng är att du inte ska tvinga dig till att göra saker. Pandemin har kanske lärt oss att varva ned och ta det lugnt. Pandemin har nämligen tagit bort många möjligheter till att resa och att roa sig. Vi kan därför berätta att vi har sovit och tagit det lugnt utan att känna oss skyldiga.

Sammanfattning

I den här artikeln har du fått flera förslag på saker att göra. Jag har också nämnt att det är helt ok att inte göra något alls. Kroppen och dess behov bör komma i första hand när du har semester. Du kan därför ta tillfället i akt för att bara sova och slappa.