Krånglig bokföring vid sjukdom

När du är sjuk kan det vara svårt med bokföringen. Å andra sidan skulle nog de flesta påstå att det alltid är mer eller mindre krångligt att få till det där med siffrorna. Det är en konst, ett yrke, som kräver en viss expertis. Vilket kanske inte är så underligt, folk lägger ner flera år på att studera ekonomi och bokföring. För de som driver ett företag är det grundläggande att ha ekonomin under kontroll. Oavsett om du är sjuk eller inte.

Just det här med bokföring eller ekonomi är en av de vanligaste sakerna för outsourcing. Många mindre företag har ingen anställd för att ta hand om böckerna. Istället anlitar de en utomstående byrå för att sköta det hela. Därigenom så får de den expertis som behövs, men utan att behöva ha ytterligare en anställd att ta hand om. Det brukar fungera mycket bra, speciellt om du väljer firman noga. 

Fördelar med ett ekonomiskt samarbete

Vissa företag är specialiserade inom ekonomi, redovisning och bokföring. Det innebär att de i princip kan sköta allt för dig. Du ger dem bara underlaget, det vill säga alla kvitton och fakturor. Med de moderna metoderna behöver du inte ens ge dem den fysiska kopian. Det räcker med en bild som skickas till bokföringsfirman. Snabbt och smidigt, och inga onödiga mellansteg. Allt blir korrekt med en digital bokföringsbyrå

Du lösgör personal och andra resurser som sedan kan användas mer effektivt någon annanstans. Det kostar naturligtvis pengar att outsourca. Men det kan bli ännu dyrare att anställa all den personal som behövs själv. För oavsett vad som händer runt omkring så är du garanterad att bokföringen fungerar när du anlitar någon annan. Om inte en av deras partner kan ta hand om det så gör någon annan det. Du som kund är garanterad leverans. Experterna kan allt om saldo redovisning

Tjäna pengar på bokföring

Det låter som en enkel princip. Skriv ner allt du gör och se till att kolumnerna stämmer överens. Och egentligen är inte bokföring så krånglig i grunden. Men lagen har mycket att säga om var och när du ska föra in de där siffrorna. Och hur mycket skatt du ska betala, baserat på vad som står i böckerna. Mångmiljonbelopp i fokus för bokföring i Stockholm. Läs den intressanta artikeln i SVT

Så bokföring, redovisning och allt annat som har att göra med din ekonomi är ganska viktiga. Du kan spara eller tjäna pengar på att ha en korrekt bokföring. Ibland kan du även spara in på skatter och avgifter genom att planera din bokföring. Det är här som en bra firma kan visa sig vara guld värda. För de kan ge dig råd om hur du ska sköta din ekonomi för att tjäna så mycket pengar som möjligt. En viktig detalj som alla verksamheter är intresserade av. 

Viktigt med konstant bokföring

En av lagens krav är att du inte får glömma bort att föra in siffrorna. Ofta måste de dokumenteras och skötas om dagligen. Det kallas inte för löpande bokföring utan anledning. Allting måste också ha ett underlag. Varje liten siffra ska backas upp med ett dokument, en faktura eller kvitto. Något som kan bevisa att det är sant. Det kan vara jobbigt att hålla reda på alla papper, men i det långa loppet så tjänar du på det. Krångligt med bokföring när du är sjuk.

Med dagens moderna tekniker är det ofta inte nödvändigt att packa ihop allt underlag och skicka över det till din bokföringsfirma. Du tar bara en bild och skickar den elektroniskt. Sedan vet de vad de ska göra med informationen. Eftersom många också har hela sin redovisning uppe i molnet så är det enkelt att hela tiden ha kontroll. Flera olika kontor eller personer kan använda samma information, lägga till eller skriva ut det de har behov av. 

Inget utrymme för ursäkter

Det kan vara krångligt att hålla reda på allt, speciellt om du är sjuk. Men som visats här ovan så finns det inte så stort utrymme för ursäkter. Lagen är ganska sträng, och inte direkt flexibel. Du behöver ofta ha hjälp av experter för att klara av det hela. Genom att outsourca din bokföring har du allt på det torra. För även om deras medarbetare blir sjuka så har de ett ansvar att leverera till dig. De måste själva hitta en vikarie eller på annat sätt lösa det hela. Du betalar för att slippa oroa dig. 

Och det är inte en liten sak. Eftersom bokföring och redovisningar är under ständig uppsikt av staten så lönar det sig att ha ordning på den. Du tjänar på att hitta en lösning som gör att allting betalas in i tid och att allt är under kontroll. Det spelar ingen roll om din verksamhet är stor eller liten, för lagen om redovisning gäller alla. Vissa saker kanske du slipper göra om företaget är litet. Men på det stora hela är det korrekt bokföring som gäller. 

Viktigt ha koll på siffrorna

Förutom att lagen påbjuder en regelbunden bokföring och redovisning så är det viktigt för dig själv att ha koll på siffrorna. Som företagare måste du veta vad som händer inom verksamheten. Kanske inte minsta lilla kanelbulle som köps till fredagsfikat. Men mer eller mindre är det upp till dig att ha kontroll över vart pengarna tar vägen. För att kunna göra det behöver du de siffror som bokföringen ger dig. 

Så läs rapporterna och se till att du förstår dem. Be din bokföringsansvarige förklara om det är något du inte är helt klar över. Jämför det ena med det andra, som när du haft en kampanj eller speciell marknadsföringsstrategi. Vissa saker kostar pengar, men om de lönar sig så kallas det för en smart investering. Det gäller att hela tiden ligga steget före. Att inte bara veta var resurserna används men även var du ska satsa lite extra. Med smart bokföring så är du redo för det mesta. Du vet vad du har att jobba med och du ser resultatet. Låt inte sjukdom eller annat komma i vägen för din bokföring.