Känn dig trygg i husvagnen

Vi är många som går och drömmer om semesterveckorna. Ibland vill vi bara kunna ta det lugnt på semestern, andra gånger vill vi ut och resa. Charterresor är dock i regel relativt dyra. Många svenskar föredrar att stanna på hemmaplan för att slippa krånglet med pass och andra resehandlingar. 

Husvagnssemester har länge varit populärt hos svenskarna. Dessa fordon ger oss möjligheten till att ta med oss vårt hem till en ny plats. Det finns gott om olika campingar där man kan välja att stanna. Campingarna har ofta nära tillgång till bad och livsmedelsbutiker.

En husvagn behöver inte vara särskilt dyr. Många gånger kan man betala runt SEK 50 000 för att få ett fullt fungerande fritidshus på hjul. De övriga utgifterna brukar inkludera kostnaden för att stå på campingplats. Denna kostnad brukar vara betydligt billigare än att exempelvis sova på hotell. Lägg därtill att du kan laga dina egna måltider när du bor i husvagn. 

Krasst sett kan man därför säga att husvagnssemestern inte behöver bli dyrare än vardagslivet. Du behöver givetvis betala den initiala kostnaden för fordonet, men sedan kan du leva både billigt och bra. 

Man bör dock vara medveten om att det kan vara svårt att köra runt med ett släp som väger flera ton. Man bör också vara medveten om den rån- samt krockrisk som är ständigt närvarande. Som tur är kan man försäkra sin husvagn, läs mer om husvagnsförsäkring som gör dig trygg. Detta ger dig möjligheten till att fokusera på din semester.

Tänk på att inte snåla när du väljer försäkring. Premierna är ofta väldigt låga om man ser till det skydd som man får i utbyte. 

Åtgärder som du bör vidta när du äger en husvagn

Vi har redan pratat om vikten av att ha en bra försäkring. Det finns dock vissa åtgärder som du kan vidta på egen hand.

  • Du bör alltid se till så att husvagnen är i gott skick när du köper den. Detta innebär att du bör kontrollera så att det inte finns några elfel eller dylikt. Du kan givetvis köpa en husvagn som inte är i gott skick och som kräver renovering. Problemen uppkommer emellertid när det finns konstruktionsfel som kan utgöra en livsfara för dig och din familj.
  • En annan viktig faktor är hjulen och den undre konstruktionen. Alla fordon måste vara säkra för att de ska kunna få vara på vägarna. Om inte så är fallet måste man vända sig till en verkstad. Detta är ofta kostsamt och din billiga investering kan snabbt bli en börda.
  • Brandsäkerhet är en annan viktig faktor. Vi har redan nämnt eventuella elfel. Du bör också kontrollera så att inte inredningen eller väggarna kan utgöra en brandfara. Inom denna kategori bör vi också poängtera att du bör införskaffa nödvändig utrustning för att kunna släcka en eventuell brand, exempelvis brandsläckare och alarm.
  • Vattenledningar utgör en annan viktig faktor. Detta kan vara svårt att kontrollera för en lekman. Det är därför en bra idé att ta hjälp av en VVS-installatör för att kunna säkerställa att allt är som det ska. Vi måste återigen poängtera att även denna faktor utgör en dyr reparationsskada om något skulle vara felaktigt.

Detta är endast en begränsad lista över faktorer som du måste se över. Samtidigt bör det väl poängteras att en hög prislapp ofta innebär god kvalitet. Det kan dock vara onödigt att betala för bekvämligheter som du inte kommer använda. 

Åsikter från de större medierna

Viktigt med husvagnsförsäkring om det skulle börja brinna. Läs mer på SVT. Just rädslan för bränder är en naturlig känsla hos oss människor. Branden kan skada oss och våra egendomar. Det faller sig därför naturligt att vi är redo att betala pengar för att försäkra våra egendomar mot detta. 

Vi vill också försäkra oss i den mån det är möjligt mot incidenter i trafiken. Det finns som bekant ett antal olika olyckor som man kan råka ut för. Du har säkert hört om människor som har varit med om allvarliga incidenter men som har klarat sig helskinnade. När de pratar om olyckan lyfter de ofta att de materiella sakerna kan ersättas, så länge man klarar livhanken.

Om man vidtar nödvändiga åtgärder kan man därför klara sig bra från en olycka. Hur kan jag som konsument lösa detta på bästa sätt? Se över din husvagnsförsäkring, den kan behövas. Läs mer i artikeln på Sveriges Radio.

Vi återkommer med andra ord hela tiden till betydelsen av en bra försäkring. I den här artikeln har vi visserligen listat en del faktorer som du bör kontrollera på egen hand innan du köper en husvagn. Det finns dock vissa saker som man inte kan kontrollera på egen hand. En del människor tror på ödet andra tror på tillfälligheter. Olyckan brukar dock komma utan förvarning.

Detta ökar behovet av ett bra skydd, speciellt för dig som har investerat pengar i något som betyder mycket för dig.