Hemmagjorda påskfjädrar vacker prydnad

Att pyssla och göra dina egna dekorationer är för många en del av högtiderna. De börjar redan i januari att tänka på påsken och allt pynt de kan skapa. Gärna tillsammans med barnen, som ju alltid är redo att klippa och klistra. Och det är mycket du kan göra för att komplettera de dekorationer du köper. Hemmagjorda påskfjädrar är något som står högt upp på listan. 

Egentligen är pyssel och pynt en sak som inte är begränsat av ålder. Bjud hem ett gäng kompisar och gör påskpynt. Ni kommer att ha det roligare än förväntat, och hemmen blir pyntade som aldrig förr. Det handlar mycket om att skapa stämning. De flesta är inte direkt religiösa utan ser påsken mer som ett tillfälle att fira våren och familjen. Alla trivs med solen som tittar fram och naturen som börjar vakna till liv. Det om något är värt att fira. 

Hur du pyntar ditt hem

Det finns mycket du kan göra för att skapa den där atmosfären. När du kommer hem till en person så syns det direkt om de pyntat till påsk eller inte. Det kan vara något så enkelt som att sätta upp gula gardiner. Gärna med ett påskmotiv, men det är inte helt nödvändigt. Sedan ser du kanske påskriset, där knopparna börjar slå ut. En eller annan liten kyckling, väl utplacerad för att fånga solstrålarna. Snygga påskfjädrar som pryder sin plats. 

En löpare med påskmotiv får gärna ligga på köksbordet. Det är de här små detaljerna som gör att du får till en härlig påskstämning. Att färgerna som omger påsken är så soliga och glada gör sitt till. Många frossar i tulpaner av olika kulörer och blandar dem gärna med påskliljor. Det lyfter stämningen direkt, och för tankarna till positiva saker. Alla tycker om påskpynt, det gör hela helgen speciell. 

Göra sina egna påskdekorationer

Pyssel är som sagt en viktig del av folks liv. Den där skaparglädjen är viktig och något du ska ta vara på. Det spelar ingen roll om det blir lite snett och vint, för det är en del av påskdekorationen. Många saker blir trevliga om de bara får lite gul färg på sig. Vilket dock inte innebär att du här har chansen att verkligen skina. Många är riktigt duktiga på handarbete och hantverk. Att ha ett mål, ett motiv som är kärt, gör det roligare att skapa. 

En bunt med kvistar blir genast festliga om du sätter fast påskfjädrar i dem. Nu börjar de flesta undvika riktiga fjädrar, och kommer i stället upp med andra alternativ. Fåglarna som ger upp sina fjädrar behandlas inte alltid på bästa sätt, så välj gärna producent om du ändå vill köpa färdiggjorda. Annars finns det mycket bra varianter som skapar påskstämning på en gång. I Expressen får du lära dig hur man gör egna påskfjädrar. 

Dags för påsk

Det är inte bara i hemmet som det är trevligt med påskdekorationer. Många städer och mindre orter satsar på att dekorera gator och torg. Framför allt gågator och samlingsplatser, där folk kan njuta av det vackra vädret och festligheterna. Påsken kanske inte är lika stor som julfirandet, men det har ändå sin plats i svensk tradition. Du kan göra så mycket du vill av den, och det är ofta roligt när alla deltar. Viktigt med påskpynt både ute och inne.

Ibland kan det vara lite svårt med budgeten. Men de flesta kommuner vill ändå att omgivningarna ska vara inbjudande och trivsamma. Dels så är det en viktig del av ett sunt liv, för alla åldrar. Samtidigt har det visat sig minska på vandalismen. Det är liksom inte lika roligt att förstöra när något är fint. Så det här med dekorationer tjänar ett dubbelt syfte. Affärslivet mår också bättre om folk kommer i påskstämning, för då kan de sälja de saker som hör samman med påsk. Även om det låter lite beräknande så är det ändå så som världen fungerar. Och de samma butiksägarna är ju medborgare på orten. 

Köpa dekorationer till påsk eller göra sina egna?

Det här är en fråga med flera olika svar. Ett av det viktigaste är att det beror på. Det är helt upp till dig hur du vill pynta ditt hem. Vad som är bra för dig och din familj. Men något som de flesta har märkt är att det går alldeles utmärkt att blanda olika dekorationer. En del köper du och andra gör du själv. Eller dina barn och barnbarn, vilket också är väldigt vanligt. 

Varje år så kommer det ut nya varianter av pynt. Du kan alltid hitta något nytt, något som är roligt, elegant eller gulligt. Det kan vara en rolig sak att ge bort i present. Alla har behov av att muntras upp, och påskfärgerna är så glada. Bara du inte blir förnärmad om de väljer att inte sätta upp den med en gång. Vissa personer har en väldigt klar bild över hur de vill pynta sitt hem. Men en bukett med tulpaner sitter alltid bra, även om det inte direkt är ett påskpynt. 

Pynta till påsk

Du måste inte måla huset gult när det är drar ihop sig till påsk. Men om du känner för det så kan du gärna överdriva med dekorationerna inne och ute i ditt hem. Om det gör dig glad med påskpynt så ska du satsa på det. Kycklingar, ägg, påskris, påskfjädrar, äggstafetter och skattjakter. Brodera eller köp fina dukar och bonader. Gör ditt eget påskpynt och blanda med det du köper. Du kan göra mycket av gamla äggkartonger eller toalettpappersrullar. 

Många har en låda med dekorationer som de tar fram varje år. Det kan vara saker du har ärvt från släkten. En liten dekoration blir viktig och speciell när du vet var den kommer från. Eller så har du flera saker som barnen gjort. Det spelar ingen roll hur gamla de är nu, deras alster är alltid fina. Samtidigt så kan det vara kul att se på nätet vilka nyheter som finns. Utbudet är stort och du kan hitta mycket roligt. Kanhända är det dags att byta ut några dekorationer och skaffa nytt? 

En kreativ påsk

Det är roligt att pyssla. Och när du har ett mål eller tema så blir det ännu roligare. Påskpynt kan med fördel göras av hela familjen. Samla ihop unga som gamla och gör något tillsammans. Du kan göra en pysselkväll för barnen och deras kompisar. Det är ett bra sätt att få dem bort från filmer och internet. Plus att de ofta tycker det är roligt. När det är fråga om påskpynt så blir det ännu roligare eftersom du sätter upp det de gjort. Ytterligare en liten sporre till att vara kreativ.