Rekordår kräver grundlig sanering

Hygien och matsäkerhet är två stora frågor som alla bör ta på allvar. Inte bara privatpersoner men framför allt de som jobbar med livsmedel. Det räcker inte med att bara tvätta händerna när du kommer till jobbet. I stället finns det en rad med föreskrifter som bör uppfyllas. Först då kan du tala om säkerhet. 

Samtidigt har du flera utomstående faktorer att ta med i beräkningen. Ibland krävs det en mer grundlig sanering, för att skadedjuren attackerar. Poängen är att du alltid måste vara vaksam. Genom att känna igen tecknen kan du göra något åt det på ett tidigt stadium. Det behöver inte bli ett enormt problem. Samtidigt som du inte riskerar att sprida smitta av något slag. 

Vad innebär säker livsmedelshantering?

Att ha rena händer och kläder är naturligtvis en av de grundläggande faktorerna. Många känner också igen de små hårnäten som gör att ingenting faller ner på maten, eller vad det än är som du hanterar. Men säker hantering går ett steg längre. Det är en fråga om att garantera att inga främmande bakterier eller objekt ens kommer i närheten av maten. Större säkerhet för alla med utbildning inom haccp

Det finns flera steg du bör gå igenom för att kunna ge den där säkerheten. Därför hålls det kurser, för att du inte ska missa någonting. Med tanke på att du säljer eller förbereder livsmedel för andra så har du ett stort ansvar. Om någon skulle bli sjuk på grund av ditt slarv kan det gå riktigt illa. Här finns det inte stort utrymme för felsteg. Det allra bästa är att följa processen, göra de flödesscheman som behövs och sedan följa de olika instruktionerna. Nomor ab är noggranna och kunniga. 

Regelbunden kontroll ett måste

Staten gör stickprov och kontroller hos olika företag. Det är ett sätt att minska fusket, för det finns alltid individer som försöker komma undan. Samtidigt så kan de upptäcka felsteg som inte var planerade. För de som verkligen vill ha en säker livsmedelshantering är det bäst att få veta i god tid om de kan göra något mer. Utan HACCP kan det gå riktigt illa. 

På TV ser du ibland hur kändisarna som ska hjälpa en bar eller restaurang går in i köket. De drar med vita vantar över spishuvan och under bänkarna. Det är inte bara för att de ska kunna hacka på deltagarna. I stället är det just här som hygienen måste vara som störst. Men även när du hanterar livsmedel i kartonger eller burkar ska du tänka på hur allting går till väga. Mat är mat, även om det är extra farligt när den är öppen. 

När faran kommer utifrån

Ett stort problem fram på höstkanten är alla råttor och andra gnagare som drar sig in till värmen. De letar efter mat, och känner lukten på långt håll. Vissa år är det fler än vanligt, speciellt när de har mer mat under årets gång så de kan föröka sig i lugn och ro. Det verkar som att pandemin har bidragit även till den här situationen. Expressen tar upp problemet med sanering av skadedjur. 

Folk har nämligen semestrat hemma i Sverige under förra sommaren. Lite mer än vanligt eftersom det var svårt att resa bort. Det innebär mer skräp på campingplatser och rastställen. Ett riktigt smörgåsbord för små gnagare som gärna tar hand om allt du lämnar kvar. Resultatet är en ökning av beståndet, vilket i sin tur kan innebära en fara för alla som hanterar livsmedel. 

Det kan därför behövas en riktigt grundlig sanering. En sådan som du inte klarar av på egen hand utan måste inkalla proffsen för att sköta om. Men det är värt både pengarna och ansträngningen. För du vill inte ha råttor eller andra djur ens i närheten av dina varor. 

Inte lätt att hantera livsmedel

Det låter som att det är en ständig kamp mot sjukdomar och faror när du håller på med livsmedel. Och i och för sig är det nog så. Du kan aldrig slappna av och ta det med ro. Bakterier och skadedjur tar inte semester, utan de fortsätter att utgöra en fara. Men genom att skapa goda rutiner slipper du i alla fall att ständigt vara orolig. 

Gör upp ett schema som alla förväntas följa. När någon har gått kursen och lärt sig det där med livsmedelshantering är det läge att se över rutinerna och vanorna på arbetsplatsen. Det kan innebära en del förändringar. Du kanske måste köpa en del nya skyddskläder eller annat för att vara på den säkra sidan. Men i det långa loppet kan du garantera dina kunder mat som är behandlad på rätt sätt. Hygien är bland det viktigaste du kan satsa på. 

Vissa situationer kräver en större insats

När du läser om ökningen av råttor och andra skadedjur kan det vara läge att se över din situation. För om du är medveten om dina svaga punkter kanske du kan täppa igen dem i förväg. Innan du står där med en invasion av hungriga möss. Be om en konsultation där firman ser över ditt lager och ser efter tecken på att det är öppet för skadedjur. 

I värsta fall kanske du måste göra en sanering, men ibland kan det räcka med förebyggande åtgärder. Var uppmärksam på hur din personal hanterar livsmedel och låt ingenting falla mellan fingrarna. Det gäller att ligga steget före hela tiden för att garantera säkerheten. Du får gott samvete och dina kunder blir mer än nöjda.