Fackförbund kräver högre lön för sjuksköterskor 

Det borde vara självklart att ju mer man utbildar sig desto högre blir ens lön. Och i de flesta fallen är detta också fallet. Men ett stort antal sjuksköterskor, och även deras fackförbund anser att lönen inte är hög nog. Speciellt inte när man jämför med andra yrken som också kräver högskola eller universitet. Varför lägga ner en massa pengar på utbildning när det inte lönar sig?

Portrait of a serious male surgeon standing with arms crossed over gray background

Helt klart så ligger sjuksköterskornas löner mycket högre än andra som jobbar inom vården och som inte har någon större utbildning. Men samtidigt så är detta ett yrke som kräver väldigt mycket, även på ett personligt plan. Förutom själva jobbet, som kan vara nog så jobbigt och stressigt, så är det inte alltid så lätt att pussla ihop de obekväma arbetstiderna med familj och barn.

Olika möjligheter för högre lön

De senaste åren har Sverige sett en stor del av sina sjuksköterskor dra sig till utlandet. Norge är ett populärt mål, bland annat för att det ligger så nära och man kan klara sig med språket. Här kan man på en vecka tjäna mycket mer än hemma, vilket gör det attraktivt. Men att pendla till ett annat land är inte det lättaste, även om man bor nära gränsen. Det allra bästa anser de flesta vore om man kunde få tillräckligt med betalt på den ort där man bor. Man kan klicka här för att läsa om hur en sjuksköterska kan få högre lön.

Ett alternativ är att jobba som vikarie, genom ett bemanningsföretag som sköter allt det praktiska. Ibland kan man få ett längre uppdrag som sträcker sig över en lång tid. Det är nästan som en fast anställning fast på andra villkor. Dels får man mer betalt, men det är även lättare att välja vilka tider man vill jobba. Om det är viktigt att jobba dagtid så väljer man bara de uppdragen, medan andra helst vill jobba kvällar och helger. Allt beror ju på vilken situation man har och vad som är allra viktigast för en. Man kan prova att arbeta inom bemanning som sjuksköterska i Stockholm och se om alla de fördelar detta innebär förändrar ens liv.

Naturligtvis brukar det vara lättare att välja och vraka om man bor i en större stad, det finns fler sjukhus och mottagningar som behöver folk. Men även på mindre orter kan detta vara möjligt om man är villig att pendla lite, kanske resa någon mil extra för att få de arbetsförhållanden som passar en bäst. Med tanke på att man tjänar mer så brukar de flesta tycka detta är helt okej.

Högre lön för kvalificerat arbete

Men detta ändrar inte det faktum att många anser att sjuksköterskor inte får tillräckligt med betalt som det är i dagens läge. Fackförbunden fortsätter att förhandla fram nya avtal, men det går allt för långsamt tycker ett stort antal sjuksköterskor. Yrket är ganska krävande, och en bra sjuksköterska kan göra stor skillnad för patienterna. Med den nuvarande situationen är det brist på många ställen- vilket inte alls är bra för vården. Många gånger tvingas kommuner och landsting hyra in extra personal, kanske från bemanningsföretag. Dessa ska sedan tränas upp och bli vana vid rutinerna, vilket tar dyrbar tid från patienterna och andra viktiga uppgifter.

Detta är naturligtvis ett av argumenten i debatten om sjuksköterskornas löner. Man tycker att det ska löna sig med specialisering och högre utbildning, något som också gynnar samhället rent allmänt. Med kompetent personal på rätt plats så kommer vården att fungera mycket bättre. Detta i sin tur kan ha långsiktiga fördelar med fler som snabbt blir arbetsföra igen och kan bidra till ekonomin. Inte för att man ska se så krasst på vården, men i det långa loppet är detta resultatet.

Det man investerar i vård och förebyggande sjukvård speglas i samhället för övrigt. Ett exempel är alla kampanjer med information om rökning och de förbud som också blivit ett resultat av detta. Sveriges Radio rapporterar här om hur fackförbund kräver högre lön för sjuksköterskor. Alla blir sjuka någon gång i livet, det är en del av vardagen. Men när man måste söka hjälp gör det stor skillnad att bli bemött av en trevlig sjuksköterska som kan sitt jobb och som bryr sig om patienterna. Faktum är att ett bra sjukhus behandlar inte bara de fysiska åkommorna utan tar i beaktande hela personen. Det handlar inte om inbillade sjuka utan om sammankopplingen mellan känslomässig hälsa och snabbare återhämtning.

Debatten om lönerna

Dessa debatter om sjuksköterskornas löner fortsätter och den kommer inte att stanna av förrän man nått sina mål. De flesta håller med om att de förtjänar en lön som står i direkt förhållande till vad de studerat. Problemet är bara som vanligt var pengarna ska komma ifrån. Men utan högre löner kan det vara lätt hänt att antalet sjuksköterskor i Sverige fortsätter att sjunka.